ssha-peredaiut-iranu-povidomlennia-utrymatysia-vid-eskalatsii-u-krytychnyi-moment-dlia-blyzkoho-skhodu

США передають Ірану повідомлення утриматися від ескалації у "критичний момент" для Близького Сходу

 • 13562 переглядiв

США ведуть інтенсивну дипломатію для зниження напруженості після вбивства лідера ХАМАС. Блінкен закликає всі сторони утриматися від ескалації та працювати над припиненням вогню в Газі.

Сполучені Штати закликають інші країни дипломатичними каналами повідомити Ірану, що ескалація на Близькому Сході не в їхніх інтересах, заявив у понеділок представник Держдепартаменту, у той час, який держсекретар США Ентоні Блінкен назвав "критичним моментом" для регіону, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Блінкен сказав, що Вашингтон "займається інтенсивною дипломатією, практично цілодобово", щоб допомогти знизити напруженість на тлі побоювань, що Іран готує удар у відповідь по Ізраїлю.

"Усі сторони мають утриматися від ескалації", - сказав Блінкен під час церемонії підписання зі своїм австралійським колегою у Вашингтоні.

"Усі сторони мають вжити заходів для ослаблення напруженості. Ескалація не в чиїхось інтересах. Вона призведе лише до більшого конфлікту, більшого насильства, більшої небезпеки", - зазначив держсекретар.

Байден скликає групу нацбезпеки через загрозу атаки Ірану на Ізраїль06.08.24, 08:05

Білий дім повідомив, що президент США Джо Байден та віце-президент Камала Гарріс були проінформовані своєю командою з національної безпеки про ситуацію на Близькому Сході, включаючи погрози, які Іран та його довірені особи становлять для Ізраїлю та військовослужбовців США. Вони також були проінформовані про атаку на іракську авіабазу Аль-Асад у понеділок та обговорили відповідь США.

Під час цього брифінгу Байден і Гарріс, як повідомляється, отримали повідомлення від своєї команди з національної безпеки, що поки що неясно, коли Іран і "Хезболла", ймовірно, почнуть атаку на Ізраїль, "і які особливості такої атаки", за словами офіційної особи США.

Reuters: внаслідок удару по базі в Іраку постраждали щонайменше п'ять військових США06.08.24, 06:54

За словами офіційних осіб США, внаслідок ракетного удару було поранено щонайменше п'ять американських військовослужбовців. Неясно, чи була атака пов'язана з погрозами Ірану помститися за вбивство Ханії, щодо якого США заявили, що не мають до цього жодного стосунку.

Байден і Гарріс також отримали інформацію про зусилля США щодо надання військової підтримки Ізраїлю у разі нападу та дипломатичних зусиль щодо "деескалації регіональної напруженості" та досягнення угоди про припинення вогню та звільнення заручників у секторі Гази.

Раніше в понеділок Блінкен поговорив із прем'єр-міністром Катару шейхом Мухаммадом бін Абдулрахманом Аль Тані та міністром закордонних справ Єгипту Бадром Абдель-Аати.

"Одним із пунктів наших залучень є заклик до країн передавати повідомлення Ірану і заклик до країн ясно дати зрозуміти Ірану, що ескалація цього конфлікту зовсім не в їхніх інтересах, що нова атака на Ізраїль зовсім не в їхніх інтересах", - заявив спікер Держдепартаменту США Метью Міллер.

Міллер, виступаючи на пресконференції, не сказав, чи були послання Вашингтона поширені Ірану або яким каналом.

"Я очікую, що деякі з них передадуть це повідомлення і донесуть цю думку до уряду Ірану", - додав він.

Блінкен у своїх зауваженнях також закликав сторони "розірвати цей цикл" насильства та домовитися про припинення вогню у конфлікті в секторі Гази, попри вбивство Ханії, який був ключовою фігурою у переговорах між Ізраїлем та ХАМАС.

"Насправді все зводиться до того, щоб усі сторони знайшли способи дійти згоди, а не шукали причин для відстрочення або відмови, - сказав Блінкен. - Необхідно, щоб усі сторони зробили правильний вибір у майбутні години та дні".

Доповнення

Лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія був убитий в іранській столиці Тегерані минулого тижня, напад, який викликав погрози помсти Ізраїлю і посилив побоювання, що конфлікт у секторі Гази перетворюється на масштабнішу війну на Близькому Сході.

Вбивство лідера ХАМАС Ханії у Тегерані посилило побоювання розширення конфлікту в Газі на Близький Схід - Reuters31.07.24, 18:25

Іран звинуватив Ізраїль і заявив, що "покарає" його; ізраїльські офіційні особи не взяли відповідальність за вбивство. Іран підтримує ХАМАС, який воює з Ізраїлем у Газі, а також ліванське угруповання "Хезболла", чий старший військовий командир Фуад Шукр був убитий внаслідок ізраїльського удару по Бейруту минулого тижня.

Популярні

Новини по темі

росіяни обстріляли 6 громад Сумщини: 44 вибухи за ніч

 • 25740 переглядiв

Курс валют на 6 серпня: НБУ зміцнив курс гривні

 • 27172 переглядiв

У Києві вранці Mazda влетіла у вантажівку: водій загинув

 • 21782 переглядiв