sohodni-richnytsia-pryiniattia-deklaratsii-pro-derzhavnyi-suverenitet-ukrainy-yak-ziavyvsia-pershyi-dokument-na-shliakhu-do-nezalezhnosti

Сьогодні річниця прийняття Декларації про державний суверенітет України: як з’явився перший документ на шляху до Незалежності

 • 16517 переглядiв

Україна відзначає 34-ту річницю Декларації про державний суверенітет, першого документа на шляху до Незалежності, прийнятого Верховною Радою 16 липня 1990 року.

Сьогодні, 16 липня, в Україні відзначають 34 річницю прийняття Декларації про державний суверенітет – першого документу на шляху до проголошення Незалежності нашої держави, пише УНН.

У березні 1990 року Литва стала першою радянською республікою, яка проголосила свою незалежність від срср. Підготовка до таких кроків йшла у Латвії та Естонії.

12 червня 1990 року декларацію про свій державний суверенітет оголосила навіть російська республіка у складі союзу (ррфср).

Під тиском громадськості 16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет.

"За" проголосували 355 депутатів, "проти" - 4, один утримався, інші не голосували.

В Декларації зазначалося, що Українська РСР є суверенною національною державою, а єдиним джерелом влади є народ.

Також в документі закріплювалося право на власну грошову одиницю; на власні митну, податкову системи, державний бюджет; на власні Збройні сили.

Також декларувалося право на власне громадянство.

Було підготовлено 12 проектів Декларації про державний суверенітет України.

Цікаво, Ще до прийняття Декларації, у червні 1990 року компартія України навіть ухвалила резолюцію "Про державний суверенітет Української РСР".

У день прийняття Декларації Верховна Рада окремою постановою прийняла рішення вважати 16 липня Днем проголошення незалежності України.

Після прийняття Акту про незалежність України 24 серпня 1991 року, який був підтверджений на референдумі 1 грудня того ж року, Верховна Рада 20 лютого 1992 року скасувала цю постанову.

Популярні

Новини по темі

У Херсонській області України виявлено ракетну загрозу

 • 32587 переглядiв