ukenru
rosiia-zablokuie-rezoliutsiiu-ssha-v-oon-shchodo-nerozmishchennia-zbroi-v-kosmosi-reuters

росія заблокує резолюцію США в ООН щодо нерозміщення зброї в космосі - Reuters

 • 19066 переглядiв

росія може заблокувати резолюцію США в ООН, яка закликає країни відмовитися від гонки озброєнь у космосі та підтвердити зобов'язання дотримуватися Договору по космосу, який забороняє виведення ядерної зброї на орбіту.

росі може заблокувати в ООН резолюцію США, яка закликає країни відмовитись від гонки озброєнь у космосі. Про це пише Reuters з посиланням на джерела серед дипломатів, передає УНН.

Деталі 

У середу, 24 квітня, Ради безпеки ООН повинна розглянути резолюцію США щодо ядерної зброї в космосі. Очікується, що це документ заблокує росія. 

Як пише Reuters, резолюція підтверджує зобов'язання держав дотримуватися Договору про космос і закликає країни "активно сприяти досягненню мети мирного використання космосу та запобігання гонці озброєнь у космосі".

Відомо, що договір про космічний простір 1967 року забороняє сторонам, які його підписали, включаючи Росію та Сполучені Штати, розміщувати "на орбіті навколо Землі будь-які об’єкти, що несуть ядерну зброю або будь-які інші види зброї масового знищення".

Доповнення

Зазначається, що росія і Китай планують спочатку поставити поправку на голосування в раді. Поправка повторює пропозицію пари від 2008 року щодо договору про заборону "будь-якої зброї в космосі" та погроз "або застосування сили проти космічних об’єктів".

Без нашої поправки, заснованої на резолюції Генеральної Асамблеї, прийнятій у грудні 2023 року, текст, поданий США, буде незбалансованим, шкідливим і політизованим

- заявив у коментарі Reuters заступник посла Росії в ООН Дмитро Полянський.

У виданні додають, що для ухвалення поправки та проекту резолюції потрібно щонайменше дев’ять голосів "за" та відсутність вето з боку Росії, Китаю, Сполучених Штатів, Великобританії чи Франції.

Контекст

США оприлюднили плани щодо ухвалення резолюції через кілька тижнів після того, як Вашингтон заявив, що москва планує розробити протисупутникову космічну зброю. Люди, знайомі з цим питанням, кажуть, що США повідомили союзникам, що росія може запустити ядерну зброю або макет боєголовки в космос уже цього року.

"Серйозна загроза національній безпеці" США пов'язана з росіянами та їхніми операціями у космосі – Reuters14.02.24, 21:59 • [views_0]

Згодом президент росії володимир путін спростував ці заяви. За його словами, такими "безпідставними звинуваченнями" Вашингтон хоче втягнути росію в  перемовини на своїх умовах.

Нагадаємо

Речник Білого дому Джон Кірбі заявив, що Вашингтон закликає росію підтримати резолюцію ООН про заборону розміщення ядерної зброї в космосі, сподіваючись, що росія проголосує "за".