prezydentski-vybory-u-lytvi-khto-zustrinetsia-u-druhomu-turi-i-yak-kandydaty-pidtrymuiut-ukrainu

Президентські вибори у Литві: хто зустрінеться у другому турі і як кандидати підтримують Україну

 • 25491 переглядiв

У Литві після підрахунку всіх голосів на президентських виборах до другого туру проходять чинний голова держави Гітанас Науседа та прем'єр-міністр країни Інгріда Шимоніте. Про це повідомляє УНН з посиланням на Delfi та LRT.

Деталі 

 Науседа набрав 44,19 відсотка голосів виборців, Шимоніте - 19,78%.  На третій сходинці опинився адвокат Ігнас Вегеле, який балотувався самостійно на президентських виборах. Він отримав 12,47 відсотка голосів.

Тож цього року повторився сценарій попередніх президентських виборів 2019 року, коли Науседа та  Шимоніте також пройшли до другого туру виборів. 

За даними Центральної виборчої комісії країни, про волевиявлення проголосували 59,37% виборців. Це найвища явка виборців на президентських виборах за понад два десятиліття. 

Доповнення

Гітанас Науседа та Інгріда Шимоніте з початку повномасштабної війни підтримують Україну. Нещодавно Інгріда Шимоніте заявила, що готова відправити своїх солдатів в Україну на тренувальну місію.

Своєю чергою Науседа заявив, що підтримує дискусії щодо відправки західних військових в Україну для навчання українських бійців, і закликав Захід припинити "проводити червоні лінії".

Також Президент Литви підтримує ідею щодо повернення до України військовозобов'язаних, котрі виїхали в ЄС з початком повномасштабного вторгнення.

Популярні

Новини по темі

Лижник загинув у лавині в горах у США

 • 21937 переглядiв

Актор Стів Бушемі зазнав нападу в Нью-Йорку

 • 115170 переглядiв

Курс валют на 13 травня: долар виріс знову на 17 копійок

 • 20048 переглядiв