ukenru
peresliduvannya-rosiyeyu-krimskikh-tatar-parye-otrimala-zapit-na-debati

Переслідування Росією кримських татар: ПАРЄ отримала запит на дебати

 • 21540 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. На сесію Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) надійшов запит на проведення дебатів щодо політичного переслідування корінних народів у тимчасово окупованому Криму з боку Росії. Про це УНН повідомляє з посиланням на ПАРЄ.

Цитата

"Зроблено запит на термінове обговорення ситуації в Афганістані; посилення міграційного тиску на кордонах Латвії, Литви і Польщі з Білоруссю; і новий проект протоколу до Конвенції Ради Європи про кіберзлочинність про розширення співпраці і розкритті електронних доказів. Зроблено запит на обговорення поточних подій на тему "Західні Балкани між демократичними викликами і європейськими устремліннями: яка роль Ради Європи?" і про "Політичне переслідування корінних народів в Криму з боку Росії", - говориться в повідомленні.

Деталі

Також, зокрема на сесії ПАРЄ планують обговорити доповіді, які стосуються дій Ради Європи щодо закріплення права на здорове навколишнє середовище і боротьбі зі зміною клімату.

Додамо, що сесія пройде в Страсбурзі з 27 по 30 вересня.

Доповнення

Член української делегації в ПАРЄ, депутат ВР Рустем Умеров повідомляв, що Україна подала запит на проведення дебатів на тему "Політичні переслідування корінних народів в Криму Російською Федерацією". Даний запит був відправлений після нової хвилі обшуків, затримань і арештів кримських татар на півострові.

Контекст

Вранці 4 вересня стало відомо, що в окупованому Криму силовики прийшли з обшуками до заступника голови Меджлісу, журналіста і політолога Нарімана Джелялова. Його затримали.

6 вересня російський окупаційний суд в Сімферополі прийняв рішення про затримання Нарімана Джелялова під варту до 4 листопада 2021 року.

За словами захисту Джелялова, російське слідство здійснило маніпуляцію, коли воно отримало свідчення.

Сам заступник голови Меджлісу вважає, що його затримання - це якась помста за участь в саміті Кримської платформи.

Українські Національні Новини

Політика