“Буряк є безумовним чемпіоном із подорожчання — 73%. Морква стала дорожчою на 64%, цибуля на 24%, капуста на 22%, а картопля — усього на 5%. У порівнянні з минулим роком буряк додав у ціні 3 грн. за кілограм, морква — 2,8 грн, цибуля — 1,1 грн, капуста — 0,9 грн, а картопля — 0,3 грн.
Якщо в цілому оцінити вартість овочевого кошика, то в січні 2018 року він складав 31,4 грн, тоді як рік тому його вартість становила 23,3 грн. Тобто індекс овочевого кошика за рік зріс на 35%, або 8,1 грн,” — написав він.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці витрачають на їжу менше за всіх у Європі
Нагадаємо, раніше значне подорожчання продуктів харчування в країні прогнозував депутат Сергій Тригубенко. За його словами, це пов’язано, зокрема, із рішенням уряду скасувати держрегулювання цін на соціальні продукти.
Сьогодні, за даними політика, щонайменше третина українців купують харчі у магазинах низьких цін. У пошуках більш дешевого товару покупці значно економлять на якості продуктів. Аналогічним чином здешевити товар прагнуть і виробники, замінюючи складові кінцевого товару на більш дешеві та не завжди користі інгредієнти.
Так, наприклад, рівень фальсифікації вершкового масла, де замість тваринних жирів сьогодні додають пальмову олію, вже сягнув понад 70%.