ukenru
mzs-chekhii-znovu-zaproponuie-obmezhyty-peresuvannia-rosiiskykh-dyplomativ-po-shenhenu

МЗС Чехії знову запропонує обмежити пересування російських дипломатів по Шенгену

 • 20663 переглядiв

Чехія знову запропонує обмежити пересування російських дипломатів у Шенгенській зоні для боротьби із загрозою російської розвідки та шпигунської діяльності в Європі.

Чехія знову запропонує обмежити пересування російських дипломатів у Шенгенській зоні. Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, пише УНН з посиланням на Euractiv.

Деталі

Коментуючи арешт двох агентів у Німеччині за підозрою у співпраці з росією, шпигунстві та плануванні атак, Ліпавський сказав, що хоче підняти питання про російських агентів на засіданні Ради ЄС у закордонних справах в Люксембурзі в понеділок.

Загроза російської розвідки в Європі - це реальність. Ми повинні розробити нові інструменти для боротьби з російською шпигунською загрозою. На засіданні я повторю свої пропозиції щодо стримування російських шпигунів, які пересуваються Шенгенською зоною. Цього можна досягти швидко

- написав Липавський в X.

Видання нагадує, що Чехія вже запропонувала обмежити пересування російської агентури в ЄС восени 2023 року, і хоча МЗС не захотіло коментувати поточні переговори з цього питання, чеську пропозицію поки що підтримують не всі країни.

У Німеччині заарештовано трьох підозрюваних у шпигунстві на користь Китаю22.04.24, 12:19 • [views_0]

Як стало відомо Euractiv Czechia, деякі країни занепокоєні тим, що пропозиція може порушити Шенгенські правила та Віденську конвенцію про дипломатичні зносини - хоча чеські дипломатичні джерела підтвердили чеським ЗМІ в листопаді 2023 року, що Прага хотіла б, щоб ЄС погодився обмежити пересування російських шпигунів у Шенгенській зоні.

Контекст

У 2022 році Європейський Союз вирішив, що російські дипломати більше не можуть користуватися положеннями про спрощення візового режиму, які надавали їм привілейований доступ до ЄС. Однак вони все ще можуть отримувати візи і подорожувати країнами Шенгенської зони.

Згідно з чеською пропозицією, російські "дипломати" або секретні агенти під дипломатичним прикриттям, які приїжджають до Європи на короткий час, не матимуть права в'їжджати до жодної країни ЄС, окрім тієї, до якої їм було видано візу.

Інший варіант - зробити біометричні паспорти обов'язковими для російських дипломатів на рівні ЄС, оскільки їх важче підробити.

Нагадаємо

Минулого тижня федеральна прокуратура Німеччини заарештувала у Баварії двох чоловіків, яких підозрюють у шпигунстві на користь росії, а також плануванні атак на військові об'єкти з метою підриву підтримки України.

Європарламент оштрафував латвійську євродепутатку, яку викрили у шпигунстві на користь рф 11.04.24, 10:38 • [views_0]