mvf-zniziv-prognoz-globalnogo-zrostannya-na-tli-upovilnennya-zrostannya-v-ssha-ta-kitayi

МВФ знизив прогноз глобального зростання на тлі уповільнення США та Китаю

 • 124656 переглядiв

КИЇВ. 26 липня. УНН. Різке зростання інфляції та різке уповільнення економічного зростання в США та Китаї спонукали МВФ знизити прогноз світової економіки на цей і наступний рік, попередивши при цьому, що ситуація може значно погіршитися, передає УНН.

Цитата

"Перспективи значно погіршилися з квітня, - сказав головний економіст МВФ П'єр-Олів'є Гуріншас, слова якого наводить AFP. - Світ незабаром може опинитися на межі глобальної рецесії, лише через два роки після останньої".

"Три найбільші економіки світу - США, Китай і Єврозона - застопорилися, що має важливі наслідки для глобальних перспектив", - сказав він на брифінгу.

Деталі

Міжнародний валютний фонд у своєму звіті скоротив оцінку світового ВВП на 2022 рік до 3,2 відсотка, що на чотири десятих пункти нижче за квітневий прогноз і приблизно вдвічі менше, ніж минулого року.

Декілька потрясінь вразили світову економіку, вже ослаблену пандемією, у тому числі війна в Україні, яка призвела до зростання світових цін на продукти харчування та енергоносії, що спонукало центральні банки різко підвищити відсоткові ставки, йдеться у повідомленні МВФ.

Але МВФ виступив із серйозним застереженням щодо прогнозів, попередивши, що "ризики для перспектив у переважній більшості випадків зміщені у бік зниження", і якщо вони матеріалізуються, світова економіка може зіткнутися з одним із найсерйозніших спадів за останні півстоліття.

Ключовими серед побоювань є наслідки війни в Україні, у тому числі можливість того, що росія перекриє постачання природного газу до Європи, а також подальший стрибок цін та нестачу продовольства через те, що війна унеможливила постачання зерна, яке може спровокувати голод.

В даний час МВФ прогнозує, що споживчі ціни цього року підскочать на 8,3 відсотка, що майже на цілий пункт вище, ніж прогнозувалося раніше, у той час як у країнах з ринком, що формується, споживчі ціни зростуть на 9,5 відсотка.

Але "подальші потрясіння цін на продукти харчування та енергоносії, пов'язані з постачанням через війну в Україні, можуть різко збільшити загальну інфляцію".

Це посилить біль для бідних країн, найменше здатних витримати шок, де їжа становить велику частку сімейного бюджету.

США і Китай уповільнюються

У той час як світова економіка показала себе трохи краще, ніж очікувалося, у перші три місяці року, схоже, що "у другому кварталі вона скоротилася – перше скорочення з 2020 року", – йдеться у повідомленні МВФ.

МВФ знизив прогнози зростання для більшості країн, зокрема сильно переглянувши прогнози для США та Китаю, знизивши більш ніж на один пункт попередні прогнози.

Наразі фонд прогнозує зростання у США цього року лише на 2,3 відсотка на тлі уповільнення споживчих витрат та підвищення відсоткових ставок, і у звіті йдеться, що рецесія, яка визначається двома кварталами негативного зростання, можливо, вже почалася.

Очікується, що в 2022 році економіка Китаю різко сповільниться, збільшившись всього на 3,3 відсотка - це найнижчий показник за більш ніж чотири десятиліття, не рахуючи пандемічної кризи 2020 року, - через побоювання з приводу Covid і "посилення кризи" секторі нерухомості, йдеться у звіті.

Були й деякі винятки із похмурого прогнозу МВФ, у тому числі для Італії, Бразилії, Мексики, а також для росії, яка, як очікується, скоротить економічне зростання, але отримує вигоду від зростання цін на нафту через західні санкції.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Кабмін зняв фактичну заборону на експорт міндобрив і жита

     • 157765 переглядiв

    Європа не готова до екстремальної спеки - Politico

     • 182377 переглядiв

    Кабмін просить США надати Україні "газовий лендліз"

     • 234340 переглядiв