lytva-oskarzhyt-rishennia-uhorshchyny-shchodo-sproshchennia-vizdu-dlia-rosiian

Литва оскаржить рішення Угорщини щодо спрощення в'їзду для росіян

 • 55411 переглядiв

Литва планує оскаржити в ЄС рішення Угорщини спростити в'їзд для громадян РФ та Білорусі. Міністр закордонних справ Литви вважає, що це створює загрози безпеці Шенгенської зони.

Литва має намір оскаржити в Європейській комісії рішення Угорщини спростити процедуру вʼїзду для громадян Росії та Білорусі, оскільки цей крок загрожує безпеці Європейського Союзу. Про це 30 липня заявив глава литовської дипломатії в коментарі інформаційній агенції BNS Габріелюс Ландсбергіс, передає УНН.

Деталі

"Ми неприємно здивовані інформацією в ЗМІ про те, що Угорщина внесла громадян Росії та Білорусі в свою національну імміграційну програму, що дозволить їм вільно вʼїжджати і пересуватися в межах Шенгенської зони", – сказав очільник МЗС.

За словами Ландсбергіса, цей крок Угорщини створює "серйозні загрози для безпеки Шенгенської зони і багатьох європейських країн, і тому на нього необхідно відреагувати на рівні ЄС".

Раніше голова Європейської народної партії (ЄНП) Манфред Вебер у листі до президента Європейської ради Шарля Мішеля зазначив, що крок Угорщини викликає"серйозні занепокоєння щодо національної безпеки".

Вебер закликав лідерів ЄС "вжити найжорсткіших заходів для того, щоб негайно захистити цілісність Шенгенської зони, обмежити безпекові ризики, які уже виникли, і запобігти державам-членам вдаватися до подібних ініціатив у майбутньому".

Доповнення

Цього місяця Угорщина опублікувала подробиці нової системи швидкого оформлення віз для громадян восьми країн, включаючи Росію й Білорусь, для в’їзду країну без перевірок безпеки чи інших обмежень. У Будапешті заявили, що багато хто буде зайнятий на будівництві атомної електростанції, передбаченому контрактом з російським Росатомом.

Для громадян Росії немає заборони на в’їзд до ЄС і Шенгенської зони, куди також входять Норвегія і Швейцарія (які не є членами Євросоюзу), якщо вони мають дійсну візу і не мають зв’язків із президентом Росії Володимиром Путіним.

Але санкції Заходу у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну передбачають заборону на діяльність російських авіакомпаній у повітряному просторі ЄС, що ускладнює поїздки російських громадян до блоку. Водночас правила видачі дозволів на роботу є справою кожної країни-члена ЄС.

Єврокомісія збирається уточнити в Угорщини питання спрощення в'їзду для білорусів і росіян30.07.24, 16:00

Популярні

Новини по темі