ukenru
klimatichni-aktivisti-oblili-shedevr-klimta-chornoyu-ridinoyu-u-vidni

Кліматичні активісти облили шедевр Клімта чорною рідиною у Відні

 • 740523 переглядiв

КИЇВ. 16 листопада. УНН. Кліматичні активісти облили чорною рідиною шедевр австрійського художника Густава Клімта «Смерть та життя» у віденському Музеї Леопольда. Ця атака є останньою із серії на великі європейські музеї за останні тижні, передає УНН.

Деталі

Відповідальність за атаку взяла на себе група австрійських та німецьких кліматичних активістів під назвою «Останнє покоління» (Letzte Generation).

На зображеннях, опублікованих групою в соціальних мережах, видно, як двоє чоловіків поливають знамениту картину Клімта чорною олійною рідиною, після чого їх заарештовує співробітник музею.

«Зупиніть знищення копалин. Ми мчимося до кліматичного пекла», — кричав один із протестувальників.

EILT Klimt's "Tod und Leben" im Leopold Museum mit Öl überschüttet

Menschen der Letzten Generation haben heute im Leopold Museum das Klimt-Gemälde "Tod und Leben" mit Öl überschüttet. Neue Öl- und Gasbohrungen sind ein Todesurteil für die Menschheit. pic.twitter.com/4QKAklB9Af

— Letzte Generation Österreich (@letztegenAT) November 15, 2022

Доповнення

В останні тижні численні шедеври по всій Європі зазнали нападів на знак протесту проти бездіяльності щодо зміни клімату.

Вони приклеїлися до Франсіско Гойє в Мадриді, закидали супом Вінсента Ван Гога в Лондоні та Римі, а картопляне пюре вилили на Клода Моне.

Після протестів десятки провідних музеїв світу минулого тижня опублікували спільну декларацію, в якій йдеться про те, що активісти-екологи, які нападають на картини, «сильно недооцінюють» збитків, яких може бути завдано.

Заява була ініційована мадридським музеєм Прадо та підписана директорами понад 90 всесвітньо відомих музеїв, включаючи Гуггенхайм у Нью-Йорку, Лувр у Парижі та Уффіці у Флоренції.

Українські Національні Новини

Культура