kiyivska-kompaniya-dopomagala-rosatomu-buduvati-5-aes-u-riznikh-krayinakh-sbu

Київська компанія допомагала "росатому" будувати 5 АЕС у різних країнах - СБУ

 • 877008 переглядiв

КИЇВ. 14 червня. УНН. Служба безпеки України повідомила, що викрила київську компанію, яка допомагала підсанкційному «росатому» будувати 5 АЕС у різних країнах. Як повідомили у СБУ, викрито масштабну схему обходу антиросійських санкцій, організовану Київським центральним конструкторським бюро арматуробудування, передає УНН.

Деталі

"Служба безпеки України викрила масштабну схему обходу антиросійських санкцій, організовану Київським центральним конструкторським бюро арматуробудування. Це монополіст у сфері розробки, серійного виготовлення і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій", - повідомили у СБУ.

Зазначається, що до лютого 2022 року компанія експортувала свою продукцію до росії через власного дилера у москві.

"Основним замовником була російська державна корпорація «росатом», яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на 5 атомних електростанцій у різних країнах світу", - зазначили у спецслужбі.

Як вказали у СБУ, навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію рф і введення санкцій проти "росатому", київське бюро продовжувало співпрацю, використовуючи схему обходу санкційних обмежень. Вона включала в себе виступ підконтрольних зарубіжних фірм як фіктивних замовників української продукції.

Під час виїзду з України товар "переоформлювали" на фактичних отримувачів - компанії, що контролюються "росатом" і займаються будівництвом АЕС, повідомили у СБУ. Іншими словами, після перетину кордону він набував новий маршрут.

Своєю чергою, за даними СБУ, представники "росатому" здійснювали онлайн сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві.

За оперативними даними, з початку повномасштабного вторгнення було здійснено 16 експортних операцій на користь рф на суму близько 42 мільйони гривень.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили генеральному директору Київського бюро і двом його підлеглим про підозру за статтею 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Під час обшуків в учасників було вилучено документи, комп'ютерну техніку і засоби зв'язку, що свідчили про незаконну діяльність.

Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права на заставу. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обігрівав казарми рашистів: СБУ затримала очільника "філії донбасгаза днр"

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі