katastrofa-litaka-mau-u-kulebi-povidomili-vid-chogo-zalezhatimut-podalshi-peregovori-z-iranom

Катастрофа літака МАУ: у Кулеби повідомили, від чого залежатимуть подальші переговори з Іраном

 • 16570 переглядiв

КИЇВ. 8 листопада. УНН. Наразі Київ і Тегеран не мають визначеної нової дати переговорів щодо збиття літака МАУ рейсу PS752 у січні 2020 року, і все залежатиме від того, яку інформацію передасть іранська сторона. Про це сказав заступник міністра закордонних справ України, керівник української групи переговорників із Іраном Євген Єнін у коментарі "Радіо Свобода", передає УНН.

"На сьогоднішній день ми ще не узгодили точні дати переговорів, значною мірою це залежатиме як від виконання сторонами домовленостей, досягнутих під час попереднього раунду переговорів, так і від ситуації з пандемією COVID-19. Безумовно, ми чекаємо виконання іранською стороною своїх обіцянок – направлення інформації. Це напряму впливатиме на ту субстанцію, яку ми можемо мати під час наступного раунду переговорів. Якщо ми побачимо, що поки що немає про що говорити, то, мабуть, є більш доцільним почекати, поки всі сторони виконають дані ними зобов’язання. Переговорний процес, який ми проводимо з іранською стороною, він не стосується технічного рослідування, відповідно до додатку 13 Чиказької конвенції, так само кримінальне розслідування і взаємодія органів досудового розслідування прокуратур наших держав є абсолютно паралельними процесами", – сказав Єнін.

Він повідомив, що 6 листопада відбулося чергове засідання Ради IKAO (Міжнародної організації цивільної авіації – ред.) і представник України взяв участь у ньому і навіть мав можливість у ньому виступити, попри те, що Україна не є членом Ради IKAO.

"Українська сторона вчергове наголосила, що нашою метою є встановлення справедливості, тобто це забезпечення об’єктивного, неупередженого розслідування як технічного, так і кримінального, за результатами якого всі винні мають бути притягнуті до відповідальності, а також усунення причин, що спричинили трагедію, і забезпечення гідного рівня компенсації. Ми з нетерпінням чекаємо на інформацію, яку пообіцяв нам надати Іран у рамках переговорного процесу, а також завершення технічного розслідування саме в об’єктивний і неупереджений спосіб. Наразі відповідна інформація ані до Міністерства закордонних справ, ані до Офісу генерального прокурора з іранської сторони не надходила", – додав заступник міністра.

Нагадаємо, рейс PS752 "Тегеран-Київ" (літак Boeing 737-800) "Міжнародних авіаліній України" зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня вранці. Загинули 176 осіб: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

Іранські війська 11 січня заявили, що український Boeing був збитий випадково, виною став людський фактор: літак пролітав поруч з військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за "ворожу ціль", а саме — за крилату ракету. При цьому, в Ірані відзначили, що очікували атаки з боку США, у зв’язку з чим системи ППО країни були приведені у повну бойову готовність. Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від Ірану повного визнання провини, офіційних вибачень, покарання винних і виплати компенсацій.

Як повідомляв УНН, у жовтні поточного року у Тегерані пройшов другий раунд переговорів щодо збиття українського літака. Єнін тоді заявив, що українська сторона змогла отримати низку відповідей від Ірану.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Укрзалізниця відкриває продаж квитків до низки станцій

     • 19206 переглядiв

    Клуб Ярмоленка у додатковий час здобув перемогу в АПЛ

     • 15384 переглядiв

    Синоптики дали прогноз погоди на початок тижня

     • 25229 переглядiв

    У Туреччині відреагували на перемогу Байдена

     • 23482 переглядiв

    Коронавірус у ЗСУ: за добу ще 155 випадків COVID-19

     • 12793 переглядiв