inozemni-eksperty-pro-ideiu-stvorennia-ekspertnoi-ustanovy-pry-nabu-ne-rozviazhe-pytannia-obiektyvnosti-ekspertyz

Іноземні експерти про ідею створення експертної установи при НАБУ: не розв'яже питання об’єктивності експертиз

 • 253817 переглядiв

Незалежні експерти попереджають, що створення судово-експертної установи при Національному антикорупційному бюро України не забезпечить об'єктивності та своєчасності проведення експертиз у кримінальних справах.

Незалежні іноземні експерти вважають, що створення криміналістичної установи при Національному антикорупційному бюро України не розв'яже питання об’єктивності експертиз у кримінальних провадженнях, які розслідують антикорупціонери, пише УНН.

Група експертів за ініціативою посольства США в Україні та Антикорупційної ініціативи ЄС провели аудит діяльності НАБУ за 2021-2023 роки. Звіт експертів є у розпорядженні УНН.

НАБУ стикається із значними проблемами у замовленні своєчасних і безсторонніх судових експертиз у своїх кримінальних провадженнях та запропонувало створити власну експертну установу… Команда вважає, що це не повністю вирішить питання швидкості та об’єктивності криміналістичних експертиз у провадженнях НАБУ

- йдеться у звіті.

Однак, експерти наголошують, що у разі створення такої установи її варто відокремити від НАБУ, забезпечивши адміністративну та операційну автономію експертів від керівництва бюро, керівників вищої та середньої ланки і детективів.

Допоки ж при НАБУ не створена така криміналістична експертна установа, детективи мають більше покладатися на експертів приватного сектору. 

Експертизи НАБУ по справі проти Сольського: куди зверталися детективи24.06.24, 11:23

Контекст

Раніше УНН писав про те, що маніпуляції НАБУ з судовими експертизами врешті грають проти самих детективів. Так було у закритих справах "Роттердам+" та вже виправданого ексміністра Володимира Омеляна. Як заявляла адвокат Ірина Одинець, НАБУ програло у суді, бо протягом розслідування детективи у вказаних справах "малювали" судові експертизи у дружніх приватних конторах, а потім ними маніпулювали.

Так, схоже, буде й у справі ексміністра агрополітики Миколи Сольського, в рамках якої детективи НАБУ замовили експертизу, а коли зрозуміли, що вона буде на користь Сольського - безуспішно намагалися її скинути та анулювати.

Зважаючи на неодноразові факти таких маніпуляцій - ідея очільника НАБУ Семена Кривоноса створити для бюро свою експертну установу виглядає вкрай насторожуючою. В такому випадку "намальованих" експертиз може стати в рази більше, а відтак розслідування НАБУ можуть перетворитися у заангажовані переслідування на кшталт масового політичного терору радянського НКВС.

Популярні

Новини по темі