dialoh-z-biznesom-shchodo-dzherel-napovnennia-biudzhetu-tryvaie-u-minfini-zahovoryly-pro-opodatkuvannia-importnykh-avto

Діалог з бізнесом щодо джерел наповнення бюджету триває: у Мінфіні заговорили про оподаткування імпортних авто

 • 17005 переглядiв

Мінфін провів зустрічі з представниками бізнесу для пошуку додаткових 500 млрд грн на оборону в 2024 році. Пропонується переглянути військовий збір та акцизи, що забезпечить 138,7 млрд грн до кінця 2024 року.

У Міністерстві фінансів України провели низку зустрічей з представниками бізнесу, аби відшукати компроміс, який дозволить сформувати джерела для фінансування додаткових потреб сектору безпеки та оборони. Про це пише УНН з посиланням на Мінфін.

Деталі

Цього тижня відбулися зустрічі з представниками Федерації роботодавців України, Торгово-промислової палати України, Спілки українських підприємців, автомобільної галузі та мобільних операторів за участю представників Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. 

Бюджет України має нестачу у 500 млрд гривень, особливий дефіцит коштів для армії – Мінфін30.07.24, 13:05

Представники асоціацій з різних галузей економіки розуміють важливість і необхідність оперативного пошуку ресурсів для забезпечення додаткових потреб сектору безпеки та оборони. Наразі обговорюються технічні деталі щодо пошуку оптимального дизайну податкових змін, з урахуванням позиції різних галузей.

Зокрема, під час зустрічі з представниками автомобільної галузі порушено питання про адміністрування внутрішнього ринку автомобілів.

Говоримо про оподаткування нових та вживаних імпортних автомобілів та винятки для вторинного ринку. Купівля нового імпортного авто у воєнний період не є базовою потребою. Якщо є потреба у транспорті, можна придбати вживане авто на вторинному ринку. Саме тому, оподатковуючи військовим збором саме нові імпортні автомобілі, можемо забезпечити військовий бюджет і стимулювати внутрішній ринок виробництва та ремонту автомобілів

- зазначила заступниця міністра фінансів Світлана Воробей.

У відомстві наголошують, що військові видатки покриваються виключно за рахунок внутрішніх надходжень та запозичень. Усі можливості оперативно забезпечити додаткові потреби воєнного держбюджету без перегляду податків вже вичерпано.

Змусить бізнес йти в тінь. Чим небезпечна урядова ініціатива підвищення податків31.07.24, 09:00

Тому Мінфін запропонував ряд заходів для забезпечення додаткової потреби Сил оборони у розмірі 500 млрд грн у 2024 році.

У міністерстві підкреслюють, що три чверті від зазначеної суми запропоновано забезпечити внаслідок заходів, які не стосуються підвищення податків.

І лише одну чверть — за рахунок перегляду військового збору, ставок акцизів та інших податкових платежів, які мають забезпечити надходження до держбюджету у розмірі 138,7 млрд грн до кінця 2024 року та 340 млрд грн у 2025 році 

- наголосили у Мінфіні. 

Також там зауважили, що всі зміни, запропоновані в урядовій редакції проєкту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану", буде скасовано після припинення воєнного стану.

Нагадаємо

Заступник голови Нацбанку Юрій Гелетій заявив, що бюджетний дефіцит України цього року може перевищити 20%. А втім, Київ сподівається покрити ці витрати завдяки регулярній фінансовій підтримці та високій ліквідності банків, а також додатковим ресурсам внутрішнього ринку.  

Популярні

Новини по темі