den-pratsivnikiv-vidavnitstv-poligrafiyi-i-knigorozpovsyudzhennya-ukrayini-scho-sche-vidznachayut-27-travnya

День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження України. Що ще відзначають 27 травня

 • 1042137 переглядiв

КИЇВ. 27 травня. УНН. Сьогодні, в Україні відзначають День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження. Професійне свято людей причетних до видання та розповсюдження книг було запроваджене у 1999 році, і щорічно відзначається у третю суботу травня, пише УНН.

Деталі

За деякими даними перші друкарські верстати в Україні могли з’явитися ще в XV столітті. Офіційно ж вважається, що перша друкарня на теренах сучасної України була заснована у Львові Іваном Федоровичем. Вона діяла протягом 1573-1575 років. А першою книгою виданою в Україні вважається «Апостол», який був надрукований 1574 році.

Витвором друкарського мистецтва в Україні називають Острозьку Біблію, яка була видана у 1581 році.

Також 27 травня називають Днем народження скотча – липкої стрічки, яка нам дость часто потрібна у повсякденному житті. Саме 27 травня 1930 року американець Річард Дрю отримав патент на свій винахід. Перший скотч вироблявся на целофановій основі з каучуку, смол та олій.

Ще 27 травня це Всесвітній день інтер’єру та День дизайнера інтер’єрів, День захисту від сонця.

За церковним календарем 27 травня це день пам’яті мученика Ісидора. Він жив у ІІІ столітті на острові Хіос. За віру в Ісуса Христа Ісидора схопили, піддали страшним тортурам і навіть відрізали язика. Однак і після цього він не зрікся своєї віри, і його зарубали мечем. Вважається, що вода з джерела, у яке кинули тіло мученика, згодом стала цілющою.

Іменини 27 травня святкують Леонтій, Макар, Максим, Марк, Микита, Петро, Яків, Ян, Олександр, Іван.

Українські Національні Новини

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    Сили ППО на Миколаївщині знищили два ворожих "шахеди"

     • 369957 переглядiв

    Ще плюс 480: Генштаб оновив дані про знищених окупантів

     • 693490 переглядiв