den-medychnoho-pratsivnyka-ukrainy-den-narodzhennia-hamburhera-den-transatlantychnoho-zviazku-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-27-lypnia

День медичного працівника України, День народження гамбургера, День трансатлантичного зв’язку. Що ще можна відзначити 27 липня

 • 46519 переглядiв

Сьогодні, 27 липня, в Україні своє професійне свято відзначають медичні працівники. До 2023 року за рядянською традицією День медика в Україні відзначали у третю неділю червня. Миеулого року дату святкування перенесли на 27 липня.

Сьогодні, 27 липня, в Україні своє професійне свято відзначають медичні працівники, пише УНН.

З 1994 День медика в Україні відзначався у третю неділю червня. Так само у цей же день своє професійне свято відзначали медичні працівники у багатьох країнах колишнього срср, зокрема у росії та білорусі.

Аби позбутися радянського минулого президент України Володимир Зеленський 13 червня 2023 року підписав указ про перенесення Дня медичного працівника на 27 липня.

Повномасштабна російська агресія стала справжнім випробуванням для українських медиків. В Україні до повномасштабної війни нараховувалося близько 143 тисячі лікарів та 261 тисяча середнього медперсоналу.

За оцінками експертів, кількість медиків в Україні з лютого 2022 року скоротилася на 15%. Більшість з них виїхала за кордон.

За час російської агресії в Україні загинули 194 цивільних медика. Тисячі медичних працівників загинули та були поранені на фронті.

З 24 лютого 2022 року внаслідок ворожих ударів та обстрілів в Україні знищено та пошкоджено більше 1700 медичних закладів.

27 липня вважають Днем народження гамбургера. За найпоширенішою версією саме цього дня 1900 року американець Луїс Лессінг у своїй закусочній на колесах продав яловичу котлету з листям салату та соусом у розрізаній булочці.

У 1916 році кухар з штату Канзас Уолтер Андерсон запатентував спеціальну булочку для гамбургерів.

Свою неймовірну популярність гамбургери здобули після відкриття ресторанів "McDonald’s". У закладах цієї мережі по всьому світу щосекунди продається 75 гамбургерів.

Також сьогодні можна відзначити День трансатлантичного зв’язку.

Саме 27 липня 1866 року було завершено прокладання через Атлантичний океан телеграфного кабелю, який з’єднав Європу та Північну Америку. Роботи над цим проектом тривали 12 років.

Любителі старовинних музичних інструментів сьогодні можуть долучитися до Дня вшанування волинки.

Прототипи волинки відомі ще з часів Стародавнього Єгипту та Месопотамії. На волинках грали і у Стародавній Греції, а з римськими завойовниками волинка потрапила до Британії.

У Шотландії волинка почала набувати популярності у ХVІ столітті, та поступово стала культовим інструментом та символом шотландського народу.

Оригінально провести час сьогодні можна, якщо відсвяткувати День ходіння ходулях.

Ходіння на ходулях відоме ще з часів Стародавньої Греції. У Середньовічній Європі навіть влаштовували лицарські турніри на ходулях.

В ХІХ столітті жителі французької провінції Ланди постійно використовували ходулі у повсякденному житті. Місцевість була дуже болотиста, тож люди на ходулях працювали в полі, ходили за покупками на ярмарок та один до одного в гості.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святого мученика Пантелеймона.

Пантелеймон жив у ІІІ столітті Нікомедії, був лікарем. Після хрещення він продовжив допомагати людям, і навіть почав зцілювати їх молитвами.

Популярності Пантелеймона заздрили лікарі-язичники, які донесли на нього імператору Максиміану.

За наказом правителя Пантелеймона схопили, довго та жорстоко катували, а потім відрубали йому голову.

Іменини сьогодні святкують Іван, Микола, Петро.

Популярні

Новини по темі

SpaceX і NASA планують запуск місії Crew-9 на МКС 18 серпня

 • 21009 переглядiв

Інфляція в Росії досягла 9% на тлі війни в Україні

 • 103049 переглядiв