den-alpinista-den-viisk-zviazku-zsu-vsesvitnii-den-kishok-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-8-serpnia

День альпініста, День військ зв’язку ЗСУ, Всесвітній день кішок. Що ще можна відзначити 8 серпня

 • 35753 переглядiв

Сьогодні, восьмого серпня, усі підкорювачі гірських вершин святкують Міжнародний день альпінізму. Подія започаткована на честь першого підкорення найвищої гори французьких Альп, Монблану

Сьогодні, восьмого серпня, усі підкорювачі гірських вершин святкують Міжнародний день альпінізму (День альпініста). Подія започаткована на честь першого підкорення найвищої гори французьких Альп, Монблану, пише УНН.

Чимало мешканців долини Шамоні, мандрівників намагалася підкорити Монблан, абсолютна висота якого становить 4810 метрів на д рівне моря.

Першими, кому вдалося підкорити Монблан стали альпініст та лікар за професією Мішель-Габріель Паккард і його провідник Жак Бальма. 8 серпня 1786 року вони за 24 години дісталися вершини гори.

Найвищою горою на Землі є Еверест (Джомолунгма) – 8849 метрів на рівнем моря. Вперше вона була підкорена у 1953 році.

Цікаво, що серед вершин, висота яких перевищує 7 тисяч метрів, є 4, які так і не підкорилися людям: Гангкхар Пуенсум (7570 метрів, Гімалаї, 3 невдалих спроби сходження), Лабуче Канг ІІІ (7250 метрів. Гімалаї, жодної спроби), Карджіанг (7221, Гімалаї, 2 невдалі спроби), Тонгшанджіабу (7207, Гімалаї, жодної спроби).

В Україні своє професійне свято відзначають військовослужбовці підрозділів військ зв’язку ЗСУ. Полія була започаткована указом президента у 2000 році.

Перші українські військові підрозділи зв’язківців з’явилися під час визвольних змагань українського народу за незалежність 20-х років ХХ століття.

З листопада 1917 року Генеральний Штаб Армії УНР мав у своєму складі відділ зв'язку, який існував і в період Гетьманату Скоропадського, і в добу Директорії.

Разом з Генштабом відділ зв’язку був інтернований у 1921 році на територію Польщі, де продовжив свою роботу в еміграції.

8 серпня 1920 року На базі колишнього Костянтинівського Юнкерського училища у Києві відкрились військово-інженерні курси для підготовки майбутніх військових зв’язківців.

3 січня 1992 року управління зв'язку Київського військового округу прийняло на себе управління системою і військами зв'язку Київського, Прикарпатського, Одеського військових округів, а надалі — військами зв'язку Військово-Повітряних сил і Військ Протиповітряної оборони. 4 січня офіцери управління зв'язку присягнули на вірність народу України.

Також сьогодні відзначається Всесвітній день кішок. Подія виникла у 2002 році за ініціативи Міжнародного фонду добробуту тварин.

Вважається, що кішки були одомашнені близько чотирьох тисяч років тому

На сьогоднішній день у світі нараховується близько 500 мільйонів домашніх кішок.

З 2006 року восьмого серпня можна долучитися до з нагоди Міжнародного дня жіночого оргазму. Подія була започаткована у Бразилії, і досить швидко стала популярною у багатьох країнах.

Місцева жителька Жозе Аріматея Дантас Ласерда звернула увагу на дослідження, згідно якого 28% жінок одного з регіонів Бразилії не можуть досягти оргазму під час інтимної близькості.  

Мета події полягає в тому, щоб заохочувати право жінок на зовнішнє вираження свого бажання і його матеріалізацію, ставлячи їх у рівні умови з чоловічим населенням, а також визнані сексуального  права жінок на задоволення.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святого сповідника Еміліяна.

Еміліян жив у Візантії. З юних років він вирішив присвятити своє життя служінню Господу, був священником, проповідником та богословом. Еміліян був рішучим противником іконоборців. Помер у вигнанні.

Іменини восьмого серпня святкують Омелян, Мирон. Григорій, Герман.

Популярні

Новини по темі

CNN: "Хезболла" може атакувати Ізраїль без дозволу Ірану

 • 99168 переглядiв

США не були попереджені про операцію в Курській області

 • 101054 переглядiв

NASA переносить політ SpaceX через проблеми з Boeing Starliner

 • 18243 переглядiв

У США жертвами урагану "Деббі" стали шестеро людей

 • 18722 переглядiв