ukenru
buslavets-rozpovila-pro-tepli-krediti-fond-dekarbonizatsiyi-ta-agentstvo-zelenoyi-energetiki

Буславець розповіла про “теплі кредити”, фонд декарбонізації та агентство зеленої енергетики

 • 11062 переглядiв

КИЇВ. 26 листопада. УНН. Міністерство енергетики підвищує енергоефективність країни за допомогою внутрішніх та зовнішніх партнерів. Про це у ході онлайн-конференції "Фонд гарантування кредитів на енергоефективність: як це працює" заявила перший заступник міністра енергетики Ольга Буславець, передає УНН.

Вона уточнила, що політику у сфері енергоефективності здійснює Міненерго, Мінрегіон та Держенергоефективності.

"У кожного є свої практичні інструменти. Мінрегіон – головний розпорядник коштів Фонду енергоефективності. Міненерго та Держенергоефективності здійснють адміністрування програми теплих кредитів. Ця програма довела свою ефективність і на наступний рік також передбачені кошти, щоб її продовжити. Також, в рамках вертикалі Міненерго та Держенергоефективності планується запуск ще одного глобального інструменту - Фонду декарбонізації. Його створення передбачається без утворення окремого юридичного суб’єкту, його формат – це стаття у бюджеті", - уточнила вона.

Крім того, Міненерго працює над тим, аби перепрофілювати Держенергоефективності в Агентство зеленої енергетики, продовжила Буславець.

"Нами вже розроблено прогресивну організаційну структуру Держенергоефективності. Це і адміністрування механізмів державної підтримки в усіх секторах економіки, і фактична імплементація європейського законодавства, розвиток ринку енергосервісу, біоенергетики, стимулювання розвитку "зеленого" водню, створення можливості для використання енергетичного потенціалу відходів, реалізація сучасних інструментів фінансування енергоефективності, таких як "зелені" облігації, "зелені" фонди , залучення міжнародних донорів тощо", - поінформувала чиновник.

Крім внутрішніх, до своєї діяльності Міненерго залучає міжнародних партнерів, каже Буславець.

"Ми багато працюємо з нашими міжнародними партнерами, в рамках трирівневої системи координацій міжнародної допомоги. Ми створили галузеву робочу групу "Ефективне споживання енергетичних ресурсів та реформа централізованого теплопостачання".

Співголовами робочої групи з української сторони є Міненерго і Мінрегіон, зі сторони міжнародних партнерів – UNIDO та GIZ. Функції секретаріату робочої групи покладено на Держенергоефективності", - розповіла вона.

Буславець вважає, що Україна має потужний потенціал з енергоефективності . Для цього Міненерго ініціювало низку законодавчих ініціатив, які імплементують законодавство ЄС в сфері енергоефективності, стимулюють розвиток ринку енергосервісу тощо.

Нагадаємо, 20 листопада Ольга Буславець звільнила посаду в.о. міністра енергетики і призначена першим заступником. В.о. міністра став її колишній зам Юрій Бойко. Такому рішенню Кабміна передувало ухвалення закону, який обмежує перебування в.о. міністрів на посаді до 30 днів.

Українські Національні Новини

Політика