bloomberg-tsiny-na-haz-u-yevropi-zrosly-cherez-chutky-pro-zakhoplennia-sudzhi

Bloomberg: ціни на газ у Європі зросли через чутки про захоплення Суджі

 • 23125 переглядiв

Ціни на газ у Європі досягли річного максимуму через повідомлення про захоплення українськими військами пункту транзиту газу в Суджі. Офіційних підтверджень немає, але трейдери побоюються можливих перебоїв у постачанні.

Ціни на газ у Європі злетіли до найвищого рівня цього року. Причиною різких змін на ринку стало повідомлення про те, що українські війська захопили ключовий пункт транзиту газу в російській Суджі. Про це пише видання Bloomberg, передає УНН.

Деталі

Еталонні ф'ючерси підскочили на 5,8% до 38,79 євро за мегават-годину. Неофіційний російський військовий блог "Рибарь" повідомив, що ЗСУ захопили газозабірний пункт у районі прикордонного міста Суджа на території Росії. Офіційних повідомлень із цього приводу не було.

Трейдери були напоготові, побоюючись збоїв у роботі транзитного пункту, оскільки бойові дії на кордоні з Україною посилюються. Будь-яке припинення поставок, найімовірніше, викличе стрибок цін, що позначиться на споживачах і промисловості, оскільки Європа продовжує виходити з енергетичної кризи, спричиненої війною.

Оператор газотранспортної системи України повідомив, що транзит у четвер буде в межах норми. Наразі незрозуміло, чи буде "Газпром" постачати через Суджу, якщо вона дійсно захоплена Україною.

Голландські ф'ючерси, які є еталоном європейського газу, зросли на 5,3% до 38,62 євро за мегават-годину до 17:53 в Амстердамі. З початку сезону накопичення запасів у квітні контракт подорожчав приблизно на 40%.

Варто зазначити, що Суджа - єдиний пункт приймання російського трубопровідного газу, що йде в Європу через Україну, після того, як інший великий пункт приймання, Сохранівка, було виведено з експлуатації в травні 2022 року.

Газопроводом Уренгой-Помари-Ужгород у 2023 році було транспортовано близько 14,65 мільярда кубометрів газу, що становить близько половини російського експорту газу до Європи.

ЗМІ: міністр оборони Фінляндії заблокував угоду з нерухомістю через зв'язки компанії з рф07.08.24, 18:49

Популярні

Новини по темі

Олександр Хижняк виборов золото в боксі на Олімпіаді-2024

 • 11616 переглядiв

Армія РФ атакувала Сумщину керованими авіабомбами

 • 21466 переглядiв