15-rokiv-tyurmi-otrimav-klirik-upts-mp-yakiy-zlivav-vorogu-informatsiyu-pro-oboronu-sumschini-sbu

15 років тюрми отримав клірик УПЦ МП, який зливав ворогу інформацію про оборону Сумщини - СБУ

 • 99796 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав настоятель храму УПЦ МП, який входив до агентурного апарату фсб і збирав розвіддані про систему оборони Сумської області. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу СБУ.

Деталі

Насамперед ворога цікавили геолокаційні дані підрозділів ЗСУ та установчі дані посадовців військово-цивільних адміністрацій у Шосткинському районі.

Контррозвідка СБУ затримала російського агента у рясі в березні цього року під час спроби передачі розвідінформації до фсб.

Як встановило слідство, клірик був дистанційно завербований агресором після початку повномасштабного вторгнення рф. У поле зору окупантів він потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточуючих, у тому числі під час спілкування з парафіянами церкви.

Для збору розвідувальних відомостей зрадник намагався "на темні очі" використовувати місцевих жителів, у яких випитував "потрібну" інформацію під виглядом побутових розмов. Також він фіксував локації українських захисників, коли їздив по території прикордонного регіону.

"Одержану розвідінформацію російський агент передавав своєму куратору з фсб через анонімні месенджери, використовуючи текстові повідомлення та медіафайли об’єктів з прив’язкою до місцевості. При обшуках за адресою проживання клірика та у храмі УПЦ МП виявлено мобільні телефони, якими він спілкувався з агресором, а також прокремлівську літературу", - йдеться у повідомленні.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), та призначив йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справу митрополита УПЦ МП Павла передали до суду. Йому загрожує до 8 років за гратами

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    Окупанти обстріляли Нікопольщину: є руйнування

     • 90109 переглядiв

    На Херсонщині знеструмлені три населені пункти

     • 123775 переглядiв