Новий президент Іраку закликав до якнайшвидшого формування уряду

Новий президент Іраку закликав до якнайшвидшого формування уряду

Київ  •  УНН

17 жовтня 2022, 14:19  •  327887 перегляди

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. Новообраний президент Іраку Абдул Латіф Рашид пообіцяв у понеділок, вступивши на посаду, підтримати зусилля щодо швидкого формування нового сильного уряду. Про це УНН пише з посиланням на AFP.

Цитата

"Іракський народ очікує, що новий уряд буде сформований швидко і буде ефективним і згуртованим", - сказав Рашид на своїй інавгурації у президентському палаці в Багдаді.

Деталі

78-річний Рашид, обраний минулого четверга на переважно церемоніальний пост, швидко призначив Мохаммеда Шіа аль-Судані прем'єр-міністром.

Завдання Судані зараз полягає в тому, щоб сформувати новий уряд, який покладе край політичній безвиході в змученій війною країні з моменту проведення загальних виборів у жовтні 2021 року.

Але рух священнослужителя Муктади Садра, суперника Судані, в суботу оголосив про свою відмову приєднатися до уряду, очолюваному Судані, що викликало побоювання нових затримок, які є звичайним явищем в багатоконфесійній країні.

Згідно з іракською конституцією, призначений прем'єр-міністр має 30 днів для формування уряду.

Додамо

Ставки для наступного кабінету високі, оскільки колосальні 87 мільярдів доларів доходів від експорту нафти заблоковано у скарбниці центрального банку.

Гроші можуть допомогти відновити інфраструктуру, але вони можуть бути витрачені лише після того, як законодавці схвалять державний бюджет, який подає новий уряд.