Загибель риби на Вінничині: Держекоінспекція не виявила перевищення норми забруднюючих речовин у Ладижинському водосховищі

Загибель риби на Вінничині: Держекоінспекція не виявила перевищення норми забруднюючих речовин у Ладижинському водосховищі

Київ  •  УНН

5 грудня 2023, 13:56  •  115169 перегляди

Read in English

Аналізи води з Ладижинського водосховища, де сталася масова загибель риби, показали, що показники забруднюючих речовин знаходяться у межах допустимого значення.

Аналіз води Ладижинського водосховища показав, що показники забруднюючих речовин знаходяться у межах допустимого значення. Про це йдеться у відповіді Державної екологічної інспекції у Вінницькій області на запит УНН.

Деталі

Забір проб відбувався на двох ділянках приватної акваферми, де загинула риба.

В ході лабораторного дослідження відібраних проб вод визначалися основні показники забруднюючих речовин, концентрація яких нормується у водних об’єктах для задоволення питних, господарського-побутових та інших потреб населення (наказ МОЗ України №721 від 02.05.2022 року). За результатами аналізу у пробі №1 та №2 виявлене незначне перевищення ГДК (гранично допустима концентрація) по ХСК (хімічне поживання кисню) (32,0 мгО/дм3 при нормі 30мгО/дм3). Решта показників забруднюючих речовин знаходилися у межах допустимого значення

- зазначили в Держекоінспекції Вінницької області.

Нагадаємо

На початку жовтня в одному з озер Ладижинського водосховища у селі Степашки Вінницької області стався масовий мор риби. Як стверджував директор акваферми Олександр Корх тоді загинуло три тисячі особин осетру та білуги загальною вагою дев'ять тонн. Тоді ж він переконував, що мор риби спричинило потрапляння у воду небезпечних хімічних речовин.  

Щоправда, тоді ж з'ясувалося, що акваферма існувала напівлегально. Адже ще в серпні минулого року ДП "Укрриба", яке здавало в оренду озеро, розірвало договір через заборгованість по орендній платі. І звернулося до суду із позовом про стягнення заборгованості та штрафних санкцій. 20 жовтня цього року Господарський суд Києва виніс рішення, яким повністю задовольнив позов "Укрриби".

Тоді ж, у жовтні, з'явилась інформація, що за деякий час до інциденту риба була застрахована. І могла загинути через неправильне годування.