Вибух у Шевченківському суді: повідомили про підозру п'ятьом правоохоронцям

Вибух у Шевченківському суді: повідомили про підозру п'ятьом правоохоронцям

Київ  •  УНН

29 липня 2023, 08:45  •  433234 перегляди

КИЇВ. 29 липня. УНН. Державне бюро розслідувань у суботу поінформувало, що повідомило про підозру п’ятьом правоохоронцям через вибух у Шевченківському районному суді Києва, пише УНН.

ДБР зазначило, що в стислі терміни встановило обставини та причини інциденту у Шевченківському суді Києва, який стався 5 липня.

Цитата

"Проведено судові військову експертизу, експертизи речовин які установили залишки у камері фігуранта речовин, ідентичних тим, які спричинили вибух. У результаті працівники ДБР повідомили про підозру пʼяти правоохоронцям. Унаслідок їх службової недбалості загинув підозрюваний, який встиг поранити вибуховими пристроями кілька поліцейських", - повідомили у бюро.

"Три працівника СІЗО підозрюються у службовій недбалості за ч. 2 ст. 367 КК України. Два військовослужбовці НГУ підозрюються у порушенні статутних правил вартової служби за ст. 418 ч. 3", - вказали у ДБР.

Деталі

Як повідомляється, встановлено, що підсудний тривалий час готувався до втечі з-під варти. "Спільники передавали йому до слідчого ізолятора вибухівку невеликими частинами під виглядом ліків. Чоловік кустарно виготовив так званий «пояс шахіда» та кілька саморобних вибухових пристроїв. Він планував підірвати їх у приміщенні суду та втекти, використовуючи паніку", - зазначили у бюро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух у Шевченківському суді: що знайшли в камері Гуменюка в СІЗО

"Правоохоронці встановили, що під час перебування в СІЗО та перевезення підозрюваного до суду відповідальні посадовці ДУ «Київський слідчий ізолятора» та Нацгвардії не проводили його особистий обшук та не перевіряли речі. У камері, де утримувався чоловік, було виявлено залишки двох вибухових речовин, зокрема гексогену. Вони ідентичні тим, що були використані у приміщенні Шевченківського суду", - повідомили у ДБР.

Інкримінована 3 працівникам СІЗО стаття передбачає позбавлення волі на термін від 2 до 5 років, 2 нацгвардійцям - загрожує позбавленням волі на термін від 3 до 7 років.

Як вказали в Офісі Генпрокурора, наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Доповнення

5 липня у приміщенні Шевченківського районного суду Києва стався вибух. За попередніми даними, невстановлений вибуховий пристрій підірвав підсудний.

Унаслідок вибухів були поранені двоє правоохоронців. Сам правопорушник загинув унаслідок вибуху.