Удар по СПГ-індустрії рф: іноземні акціонери проекту "Арктик СПГ-2" призупинили участь, відмовившись від контрактів

Удар по СПГ-індустрії рф: іноземні акціонери проекту "Арктик СПГ-2" призупинили участь, відмовившись від контрактів

Київ  •  УНН

25 грудня 2023, 08:51  •  31463 перегляди

Read in English

Іноземні інвестори призупиняють участь у російському проекті "Арктичний СПГ-2", що ставить під загрозу довгострокові контракти. "Новатек" може взяти на себе всі витрати за проектом.

Іноземні акціонери російського проєкту "Арктик СПГ-2" - французька TotalEnergies, китайські CNPC і CNOOC і консорціум японських Mitsui і JOGMEC - призупинили свою участь у проекті, відмовившись від фінансування і контрактів на постачання нового російського заводу з виробництва скрапленого природного газу (СПГ). Про це повідомляє УНН із посиланням на Reuters та росЗМІ.

Деталі

Рішення про заморожування участі в проєкті з боку низки міжнародних інвесторів може призвести до того, що "Арктик СПГ-2" позбудеться довгострокових контрактів на вивезення СПГ.

Згідно з інформацією ЗМІ, раніше проект вже стикався з труднощами через США через санкції США, через російсько-українську війну та брак газовозів.

Нафта дорожчає на тлі напруженості в Червоному морі після атак хуситів20 грудня 2023, 10:00 • 27824 перегляди

Проект контролюється "Новатек" (NVTK.MM), - він є найбільшим російським виробником СПГ і власником 60% в проекті. Але по 10% акцій в проекті мають також китайські державні нафтові компанії CNOOC Ltd (0883.HK) і China National Petroleum Corp (CNPC).

Початкові інвестиції в проект "Арктик СПГ 2" становили $21 млрд. Наразі вартість "Арктик СПГ-2" вже зросла приблизно на 17%, до $25 млрд через необхідність закупівлі додаткового обладнання.

Різниця у вартості, мала закриватися за рахунок акціонерів, як вказує видання "Ъ". Але тепер тягар акціонерного фінансування може повністю лягти на "Новатек", який також буде змушений продавати СПГ на спотовому ринку.

Нагадаємо

Початок поставок з нового російського проекту з виробництва скрапленого природного газу буде відкладено після того, як компанія оголосила форс-мажорні обставини щодо поставок через санкції США. На тлі цієї новини ціни на газ у Європі зросли.

Раніше УНН повідомляв, що незважаючи на повномасштабне вторгнення рф в Україну, європейські країни продовжують імпортувати російський арктичний скраплений природний газ (СПГ).