У Раді вимагають поліпшення якості перевірок закладів громадського харчування
Київ • УНН
КИЇВ. 4 липня. УНН. Перевірки закладів громадського харчування повинні бути більш якісні, покарання для порушників — більш серйозні. Таку думку в коментарі УНН висловив голова підкомітету із захисту прав споживачів комітету Верховної Ради з питань економічної політики Геннадій Чекіта.
На думку політика, чинний з 2014 року мораторій на перевірки зняв тиск на бізнес і нівелював їх корупційну складову. У той же час Г.Чекіта зазначив, що дія мораторію не поширюється на низку державних органів.
Серед них — органи, що працюють в сферах безпеки і якості харчових продуктів, і органи держконтролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів. У зв’язку з цим Держпродспоживслужба повинна посилити харчову безпеку в країні методом поліпшення якості перевірок закладів громадського харчування, зазначив він.
“Тут важливо все — від якості продуктів до дотримання санітарних норм, тому що за цим стоїть здоров’я і навіть життя людей. Раз і назавжди виключити порушення неможливо. Але тут потрібні превентивні заходи, щоб Держпродспоживслужба розбиралася з причинами надзвичайних подій не після їх виникнення, а до. І мала важелі для покарання такі, щоб потім іншим перевіряється неповадно було. Така робота, я впевнений, буде підтримано громадськості і дуже скоро дасть свої результати”, — зазначив він.
Нагадаємо, Президент України підписав закон про безпеку харчових продуктів.
За словами нардепа С.Тригубенка, вказаний документ передбачає досить значні зміни, спрямовані на посилення контролю за якістю та безпекою харчових продуктів.
“Відтепер контроль здійснюватиме тільки один компетентний орган — Держпродспоживслужба, а перевірка виробників буде відбуватися без попередження. Підприємства, що мають позитивну репутацію, перевірятимуть зрідка, проте до підприємств, в яких зафіксовані неблагополучні випадки, — навідуватися частіше”, — пояснив політик.