Тваринники просять Держпродспоживслужбу відкрити ринок експорту свинини до Китаю
Київ • УНН
КИЇВ. 19 квітня. УНН. Асоціація тваринників України просить Держпродспоживслужбу відкрити ринок Китайської Народної Республіки для експорту свинини. Із відповідним листом звернулася керівник АТУ Ірина Паламар до очільника Держпродспоживслужби Володимира Лапи, передає УНН із посиланням на прес-службу асоціації.
В АТУ нагадали, що у Китаї сьогодні наявний дефіцит виробництва свинини через поширення африканської чуми свиней (АЧС). Посилаючись на прогнози аналітиків Rabobank, в асоціації повідомили, що у 2019 році втрати китайських виробників свинини становитимуть від 25% до 35%, а в деяких регіонах — до 50%.
"На сьогоднішній день Китай є перспективним важливим торговельним партнером України в галузі свинарства та в цілому у тваринництві. Хоча Китай входить до числа найбільших країн-виробників свинини, для внутрішнього споживання вироблених об’ємів свинини не вистачає. Внутрішнє виробництво свинини в Китаї не встигає одночасно за зростанням споживання, тому Китай також є одним із лідерів-імпортерів свинини.
Так, у 2018 році Китай став лідером-імпортером свинини, і загальний ввезений об’єм склав – 1 351 416 тонн. Основними країнами-постачальниками свинини з ЄС були: Німеччина (27%), Іспанія (24%), Данія (17%), Нідерланди (14%), Франція (8%)", - йдеться у листі АТУ до Держпродспоживслужби.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні імпорт свинини перевищує експорт у 19 разів
Через кризу у свинарстві, викликану поширенням вірусу АЧС, у найближчі роки Китай буде продовжувати імпортувати більше свинини. Тож, потенціал України у нарощенні об’ємів виробництва свинини та експорту на світових ринках є дуже високим, заявила Паламар.
"Власне переговорний процес між Україною та Китаєм щодо експорту свинини триває давно, проте одним із стримуючих факторів була африканська чума свиней в Україні. Наразі епізодична ситуація в обох країнах дужа схожа через спалахи АЧС в Китаї, більше того в Україні ситуація з АЧС стабілізована та контрольована", - йдеться у зверненні тваринників до контролерів.
Тож, в АТУ переконані, що в умовах існування в країнах певних епізодичних проблем та з урахуванням міжнародного досвіду може бути застосований принцип регіоналізації чи компартменталізації для налагодження з України експорту свинини до Китаю.
Нагадаємо, Україна рекордно скоротила експорт свинини. Натомість, імпорт цього продукту ми нарощуємо колосальними темпами.
За словами парламентарія Сергія Тригубенка, так багато свинини, як зараз, ми не імпортували останні 4 роки. Більш того, така ситуація призвела до відчутного подорожчання сала і свинини на внутрішньому ринку.
І оскільки з АЧС наші контролери впоратися досі не можуть, то, за прогнозами фахівців, українцям варто готуватися до подальшого зростання цін на продукцію свинарства.