Шольц - Китаю: "Не постачайте зброї росії-агресору"

Шольц - Китаю: "Не постачайте зброї росії-агресору"

Київ  •  УНН

2 березня 2023, 07:00  •  985159 перегляди

КИЇВ. 2 березня. УНН. Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував Китай у зв’язку з війною рф проти України, закликав Пекін не постачати зброї росії і вплинути на москву, щоб та вивела війська з сусідньої країни, пише УНН з посиланням на Handelsblatt.

Цитата

«Використовуйте свій вплив у москві, щоб спонукати до виведення російських військ! І не постачайте зброю росії-агресору!», - сказав Шольц у четвер у своїй заяві в Бундестазі через рік після своєї переломної промови невдовзі після початку війни.

Деталі

Шольц високо оцінив той факт, що лідер Китаю Сі Цзіньпін «недвозначно виступив проти будь-якої загрози ядерної зброї або навіть її використання у війні росії проти України». З його слів, це сприяло деескалації. Добре, що Китай нещодавно повторив чіткий меседж проти використання ядерної зброї у своєму плані з 12 пунктів, відзначив політик. Однак він назвав «розчаруванням» те, що Пекін більше не був готовий на останній зустрічі міністрів фінансів G20 в Індії підтвердити консенсус, досягнутий на саміті G20 на Балі минулого року: "чітке засудження нападу росії".

У своєму урядовому посланні з приводу війни в Україні канцлер Олаф Шольц, як повідомляє tagesschau, ще раз наголосив на важливості справжнього миру в Україні. За словами Шольца, припинення вогню на умовах росії було б рівносильно продиктованому миру, а не вибору.

Шольц запевнив Україну в подальшій допомозі: "Більшість громадян хотіли б, щоб ми продовжували підтримувати Україну. Так само, як ми робимо з початку війни. Рішуче, виважено, тісно скоординовано з нашими друзями та партнерами. І я кажу: так і залишиться". Окрім того, з його слів, мир був би неможливий, якби Україна перестала захищатися. "Наше ніколи знову" означає, що путінський імперіалізм не має перемогти", - сказав Шольц.

Канцлер Німеччини також був вдячний за одностайну підтримку в лавах Бундестагу, зокрема з боку опозиції. Він особисто подякував голові ХДС Фрідріху Мерцу.

Доповнення

На міністерській зустрічі країн G20 міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала росію припинити агресивну війну проти України.