Саудівський принц має імунітет у справі про вбивство журналіста Хашоггі – адвокати

Саудівський принц має імунітет у справі про вбивство журналіста Хашоггі – адвокати

Київ  •  УНН

3 жовтня 2022, 19:17  •  149234 перегляди

КИЇВ. 4 жовтня. УНН. Адвокати наслідного принца Саудівської Аравії Мохаммеда бін Салмана, проти якого порушено судовий процес у США у зв'язку із вбивством у 2018 році журналіста Джамаля Хашоггі, заявили суду в понеділок про призначення наслідного принца прем'єр-міністром минулого тижня. Про це УНН пише з посиланням на агенство Reuters.

Хашоггі був убитий саудівськими агентами в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі в ході операції, яку, як вважає американська розвідка, замовили принц Мухаммед, фактичний правитель королівства протягом декількох років.

Принц заперечував, що наказав убити Хашоггі, але пізніше визнав, що це сталося під його наглядом.

Деталі

Минулого тижня його батько король Салман призначив його прем'єр-міністром королівським указом.

«Королівський указ не залишає сумнівів у тому, що спадкоємець має право на недоторканність, засновану на статусі», - заявили адвокати принца в петиції з проханням до суду закрити справу, посилаючись на інші випадки, коли Сполучені Штати визнали недоторканність іноземного глави держави.

Суд попросив Міністерство юстиції США висловити думку про те, чи має принц Мухаммед імунітет, і встановив крайній термін для відповіді 3 жовтня.

Після призначення принца прем'єр-міністром минулого тижня міністерство заявило в п'ятницю, що домагається відстрочки на 45 днів, щоб підготувати свою відповідь суду «у світлі цих обставин, що змінилися».

Доповнення

Президент США Джо Байден під час візиту до Саудівської Аравії в липні для обговорення питань енергетики та безпеки, сказав принцу Мохаммеду, що вважає його відповідальним за вбивство Хашоггі. Він сказав, що принц Мохаммед заперечував свою причетність і стверджував, що причетні були притягнуті до відповідальності.

Хашоггі, який критикував політику спадкоємця в колонках Washington Post, був убитий і розчленований в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі. Він вирушив туди, щоб отримати документи, необхідні для одруження на Хатіджі Дженгіз, громадянкою Туреччини.