Питання якості продуктів харчування є актуальним в усьому світу: Непал вживає заходи

Питання якості продуктів харчування є актуальним в усьому світу: Непал вживає заходи

Київ  •  УНН

 • 11113 перегляди

КИЇВ. 2 лютий. УНН. Уряд Непалу заговорив про погіршення якості продуктів харчування на ринках столиці Катманду. Про це повідомляє місцеве видання The Himalayan Times, передає УНН.

У зв’язку з цим найближчим часом Державна Непальська харчова корпорація (NFC) приступить до тестування якості продуктів харчування, що продаються на ринках міста.

Для цього NFC планує отримати урядові повноваження для регулювання контролю якості продуктів харчування. Мета — підвищити якість і безпеку продуктів, доступних на ринках столиці.

Крім того, NFC працює над створенням міжнародної стандартної лабораторії.

“Корпорація вже імпортувала все необхідне лабораторне обладнання”, — повідомила прес-секретар NFC Шанкар Сапкота, додавши, що NFC приступить до тестування зразків продуктів, як тільки лабораторія буде запущена в роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпеку харчових продуктів українцям ніхто не гарантує

За словами Ш.Сапкоти, необхідність запуску лабораторії пов’язана з погіршенням якості продуктів харчування, що продаються на внутрішньому ринку Катманду.

“Це створює загрозу для здоров’я людини”, — підкреслив він.

У першу чергу, NFC планує контролювати якість таких продуктів харчування, як рис, сочевиця, зерно, олія, м’ясо і м’ясні вироби.

Варто також відзначити підтримку намірів влади Непалу з боку громадських активістів.

“Сьогодні майже кожен харчовий продукт має дефект якості. Уряд повинен не тільки прописувати стандарти якості, а й забезпечувати їх належне дотримання для отримання відчутних результатів”, — зазначив президент Правозахисного форуму споживачів Мадхав Тімалсіна.

Тим часом в Україні погіршення якості продуктів на споживчому ринку спостерігається вже не перший рік. Рівень фальсифікату різних товарів становить від 30% до 50%, а прилавки ринків і супермаркетів переповнені простроченням.

Негативний вплив на ситуацію, за даними експертів, надає мораторій на перевірки бізнесу, який був введений в Україні в 2014 році. Приймалося це рішення з метою припинити тиск на підприємців з боку контролюючих органів.

Однак за майже 3 роки дії заборони на перевірки відбулося значне погіршення ситуації на споживчому ринку країни: впало якість продуктів харчування, зросла кількість фальсифікату на полицях супермаркетів, почастішали випадки масових отруєнь, як серед дорослих, так і дітей.

Додамо, що в Україні немає сумірною шкоди відповідальності за реалізацію неякісних продуктів харчування, навіть якщо внаслідок їх вживання страждають люди.

Уряд, тим часом, в кінці минулого року мораторій на перевірки бізнесу продовжило ще на рік — до 2019 року.

Ситуацію погіршує і той факт, що головуючий в цій області контролюючий орган — Держпродпотребслужба України — перебуває в стадії реформування, що негативно впливає на виконання ним своїх прямих функцій і обов’язків. До такого висновку, зокрема прийшли аналітики Рахункової палати України. Останні також констатували, що Служба за два останні роки понад 3 млн грн витратила неефективно. Ще понад 1,2 млн грн з бюджету — були використані з порушенням законодавства.