Основні симптоми харчового отруєння

Основні симптоми харчового отруєння

Київ  •  УНН

 • 163852 перегляди

КИЇВ. 24 листопада. УНН. Зі слабкістю, нудотою, блювотою і діареєю напевно стикався кожен житель України. Сукупність цих симптомів говорить про те, що людина отруїлася. Харчовий розлад — результат вживання зіпсованих продуктів або страв з високим вмістом токсичних речовин. Отруїтися можна фруктами і овочами з нітратами, простроченої молочкою, рибою і м’ясом, які зберігалися в неналежних умовах. До речі, зіпсовані продукти тваринного походження становлять найбільшу небезпеку для здоров’я і життя людини.

Як наростає проблема

Ознаки харчового отруєння неможливо не помітити. Самопочуття поступово погіршується протягом 2-3 годин після вживання зіпсованого продукту, симптоматика наростає, з кожною годиною стає все яскравіше.

Спочатку виникає слабкість, якої людина не може знайти пояснення. Незабаром починається нудота, турбує дискомфорт в животі. Біль не завжди виступає симптомом харчового отруєння.

Після нудоти самопочуття погіршується через блювоту і часті позиви до туалету. Не виключені підвищення температури тіла і озноб. У літніх людей і у тих, хто страждає від хронічних серцево-судинних захворювань, спостерігаються скачки артеріального тиску. У складних клінічних картинах присутні непритомні стани, запаморочення.

Важливо! Не ігноруйте описані симптоми, надайте собі першу медичну допомогу або телефонуйте за номером 103. Отруєння — це завжди небезпечно, так як відбувається інтоксикація всього організму.

Що робити при харчовому отруєнні, як собі допомогти

Інтоксикацію після вживання зіпсованих продуктів харчування знімають як в домашніх умовах, так і в медичних установах. При цьому необхідно враховувати самопочуття і загальний стан. Слід негайно звернутися до лікаря, якщо блювота не припиняється, почалося запаморочення. В такому випадку обтяжується інтоксикація, стає актуальною проблема зневоднення. При отруєнні зіпсованою рибою, м’ясом, алкоголем низької якості, грибами або кисломолочними продуктами не можна втрачати ні хвилини. Потрібно самостійно їхати лікарню або терміново викликати “швидку допомогу”.

У домашніх умовах хворий може зробити наступне:

  • прийняти сорбенти (згідно з інструкцією).
  • блокувати діарею за допомогою відповідних препаратів.
  • відновлювати водно-сольовий баланс.
  • Потрібно записатися на прийом до сімейного лікаря, якщо симптоми частково зникли, стали менш яскравими. Після проведення огляду він направить на діагностику (якщо у цьому є необхідність), складе індивідуальну програму лікування. У неї нерідко включають кишковий антисептик (наприклад “Ніфуроксазид”). Цей препарат працює місцево, пригнічуючи життєдіяльність хвороботворних мікроорганізмів. Ефект від застосування помітний вже після першої дози. Хворий відзначає поліпшення самопочуття. Про склад і властивості цього кишкового антисептика можна прочитати в інструкції.

    Важливо! Приймайте лікарські засоби тільки за призначенням лікаря (виняток — безпечні сорбенти). Не завжди при отруєнні виникає необхідність в прийомі кишкових антисептиків. Якщо діагностовано дисбактеріоз, спостерігається рідкий стілець, тоді консультуйтеся з лікарем і замовляйте Ніфуроксазид в аптеці 911 з доставкою додому, що дуже зручно.

    Симптоми критичного стану

    У деяких випадках при харчовому отруєнні людина думає, що скоро стане легше, а самопочуття погіршується з кожною хвилиною, у результаті чого вона опиняється у відділенні інтенсивної терапії. Такий несприятливий результат можливий після появи таких симптомів:

    • різкий спазмуючий біль, яка не проходить після прийому препаратів;
    • висока температура тіла, озноб, сильна слабкість;
    • постійні блювотні позиви;
    • жовтизна білків очей.

    Якщо ви бачите, що в іншої людини через харчове отруєння здувся живіт, на шкірі з’явилися висипання, порушилося дихання, терміново набирайте номер 103. Попередьте непритомний стан і летальний результат!

    Важливо. Коли продуктами харчування низької якості отруїлася дитина або пенсіонер, краще відразу зателефонувати за номером 103. Патогенна мікрофлора особливо небезпечна для літніх людей і дітей.