Не зрадити героїв: як в Україні турбуються про дітей загиблих воїнів та скільки звернень отримав фонд про допомогу для них

Не зрадити героїв: як в Україні турбуються про дітей загиблих воїнів та скільки звернень отримав фонд про допомогу для них

Київ  •  УНН

13 вересня 2024, 10:21  •  12498 перегляди

Read in English

Понад 9 тисяч звернень про допомогу отримав фонд "Діти Героїв". Організація проводить безкоштовні табори для дітей загиблих воїнів та надає психологічну підтримку їхнім сім'ям.

Фонд "Діти Героїв" вже отримав понад 9 тисяч звернень про допомогу різного типу для діток, які втратили одного або обох батьків за час повномасштабної війни в Україні.

Фонд розповів УНН про можливість взяти участь в благодійній ініціативі "Збережи дитинство" – безкоштовний дитячий табір для дітей загиблих героїв.

Я йшов на війну добровольцем з думкою про те, що якщо зі мною щось трапиться, то моя держава попіклується про моїх дітей

– це уривок із розмови психологині Анастасії Ільчук з її товаришем, який нині служить у Силах оборони.

У фонді повідомили, що станом на зараз з відкритих джерел відомо, що протягом повномасштабного вторгнення сиротами залишилося більш як 10 тисяч дітей. Однак благодійні фонди вважають цю цифру вкрай заниженою. Так лише фонд "Діти Героїв" вже отримав понад 9 тисяч звернень про допомогу різного типу для діток, які втратили одного або обох батьків за час повномасштабної війни в Україні.

Зазначається, що діти полеглих Героїв, а також їхні сімʼї, потребують особливої уваги, адже темп життя й відповідальність часто не дають їм до кінця прожити горе й зрозуміти, як жити далі. Вони вчаться по-новому взаємодіяти не лише зі світом, але часто й одне з одним.

Сироти відчувають агресію, біль, ізоляцію, які часто поглиблюються депресивним епізодом у мами: вона може не дивитися їм у очі, уникати розмов, закриватися в собі, що діти сприймають на свій рахунок, шукаючи причини в собі.

Війна триває й забирає життя найкращих, а значить кількість дітей, які тепер зростатимуть без тата чи мами збільшуватиметься. А, отже, у держави, благодійних фондів та інших проєктів є важлива задача – допомогти дітям не тільки впоратися з горем, а й укріпити їхню ідентичність й віру у свої сили та майбутнє України

- зазначили у фонді.

Одним із проєктів, який допомагає мамам і дітям емоційно відновлюватися після смерті батька, є благодійна ініціатива "Збережи дитинство" – безкоштовний дитячий табір. Він відбувся на початку вересня в італійському місті Сільві.

Image

100 дітей, серед яких і підопічні Охматдиту, змогли відпочити в безпечному просторі без повітряних тривог, вибухів і емоційного тиску. Вони купалися в морі, говорили з психологом, дивилися кіно під нічним небом, робили зарядку, співали з артисткою Настею Балог – загалом отримували емоційну розрядку.

Поки діти спілкувалися з однолітками, які як ніхто розуміють їхній стан, мами мали час прожити своє горе та знайти сили рухатися далі.

Наступний благодійний табір планується в першому кварталі 2025 року. Поки ж мами з дітьми можуть отримати безкоштовну допомогу: від необхідних речей чи менторства для дитини до психологічної та юридичної підтримки. Більше про можливості дізнавайтеся за посиланням.

Нагадаємо

Кабмін поширив пільги та гарантії на добровольців та членів сімей загиблих захисників