Медик розповів, як запобігти отруєнням
Київ • УНН
КИЇВ. 3 липня. УНН. З настанням літа почастішали спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Як не отруїтися, розповів у коментарі УНН завідувач консультативно-інформаційного відділу "1583" Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва Олександр Комашко.
"Головною причиною харчових отруєнь є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з правилами гігієни та порушення технології зберігання продуктів, приготування їжі. Тому, щоб убезпечити себе, не їжте в місцях, де ви не впевненні в якості готової їжі та не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути впевнені у правильності їх зберігання", - повідомив лікар.
Крім того, за його словами, щоб убезпечитися від отруєння, не варто вживати незнайомі гриби, трави та ягоди, а також харчуватися у непридатних для цього умовах, наприклад, у лісі чи пляжі.
"Не готуйте з запасом, приготовані страви краще вживати одразу. Не беріть у дорогу продукти, які швидко псуються: кондитерські, ковбасні, молочні вироби. Овочі, фрукти та ягоди треба ретельно мити, а перед вживанням дітьми – обдати окропом", - додав Комашко.
Лікар підкреслив, що уважними варто бути і з водою. Він не рекомендує використовувати для пиття та приготування їжі воду з незнайомих джерел. Перед вживанням води вона має бути профільтрована і проварена.
"Для купання та відпочинку слід також обирати офіційно дозволені пляжі", - підсумував Комашко.
Нагадаємо, у дитячому таборі "Салют" в селі Коблево Миколаївської області виявлено дітей, хворих на кишкову інфекцію. Госпіталізовано 16 осіб.