30 липня: Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, Міжнародний день дружби

30 липня: Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, Міжнародний день дружби

Київ  •  УНН

29 липня 2023, 19:16  •  1020075 перегляди

КИЇВ. 30 липня. УНН. Сьогодні, 30 липня, відзначається Всесвітній день боротьби із торгівлею людьми. Був започаткований Організацією Об’єднаних Націй у грудні 2013 року, пише УНН.

Із початком повномасштабної російської агресії проблема торгівлі людьми знову стала актуальною для українців. Чимало людей, які, тікаючи від війни, виїжджають за кордон, опиняються у зоні ризику стати жертвами трудової, сексуальної чи іншої експлуатації.

Станом на квітень цього року, із початку війни українські правоохоронні органи отримали 50 повідомлень щодо наших співгромадян, які могли стати жертвами торгівлі людьми.
За шістьма фактами відкриті кримінальні провадження.

Також українські правоохоронці заперечують інформацію західних ЗМІ, що жертвами торгівлі людьми могли стати 100 тисяч українців.

Разом з тим органи влади, правоохоронці, громадські організації постійно нагадують основні поради, що треба робити аби не потрапити у сучасне рабство:

– не довіряйте незнайомцям;

– ніколи нікому не віддавайте паспорт чи інші документи, що підтверджують особу, тримайте їх копії окремо від оригіналів;

– постійно контактуйте з близькою людиною в Україні, особливо під час перетину кордону;

– працевлаштовуйтеся офіційно, не довіряйте пропозиціям швидкого заробітку;

– тримайте під рукою найважливіші контакти: телефони гарячих ліній, волонтерів, юристів, адреси посольств тощо.

Загалом, За оцінкою Міжнародної організації з міграції, приблизно 300 тисяч громадян України постраждали від торгівлі людьми з 1991 року.

У всьому світі жертвами торгівлі людьми щороку стають 25-27 мільйонів осіб.

В Україні традиційно в останню неділю липня, якого цього року припадає на 30-те число, відзначають День працівників торгівлі.

За даними Державної служби зайнятості, станом на кінець 2022 року в Україні у сфері торгівлі офіційно працювало більше 3,5 мільйонів осіб.

Також 30 липня, згідно рішення Генасамблеї ООН, з 2011 року стало Міжнародним днем дружби.

Цікавий факт - дослідження, проведене American Sociological Review, показало, що за останні 20 років число близьких друзів у людей скоротилося на третину. Кількість людей, які зовсім не мають друзів, збільшилася у два рази.

Ще сьогодні можна відзначити День вишивки, День книг у м’якій обкладинці та День свекра.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті великомучениці Марини Антіохійської.
Марина жива у ІІІ столітті на території сучасної Туреччини. Мати її померла. Про християнство дівчина дізналася від своєї виховательки, і у 12 років прийняла хрещення, після чого від неї відмовився батько.

Згодом на юній дівчині захотів одружитися місцевий правитель, але зажадав аби вона зреклася Господа.
Дівчина відмовилася. Розлючений правитель наказав її схопити. Марину катували, а потім стратили.

Іменини 30 липня святкують Марина, Маргарита, Леонід, Петро, Вероніка.