ukenru
zelenskiy-zvernuvsya-do-meshkantsiv-yaki-prozhivayut-nedaleko-vid-zaporizkoyu-aes

Зеленський звернувся до мешканців, які проживають недалеко від Запорізькою АЕС

 • 186994 переглядiв

КИЇВ. 13 серпня. УНН. Під час свого вечірнього звернення Володимир Зеленський звернувся до мешканців, які проживають недалеко від Запорізькою АЕС, передає УНН.

Деталі

Президент України звернувся до мешканців Нікополя, Марганця, Енергодара, Кривого, Запоріжжя та всіх інших наших міст і громад Дніпропетровської та Запорізької областей.

Цитата

"Окупанти намагаються надзвичайно цинічно залякувати людей, використовуючи Запорізьку атомну станцію. Вони фактично прикриваються станцією, щоб обстрілювати Нікополь і Марганець. Вони влаштовують постійні провокації з обстрілами території АЕС і намагаються нагнати на цей напрямок свої додаткові сили, щоб іще більше шантажувати нашу державу та весь вільний світ", - сказав Глава держави.

Зеленський зазначив, що кожен день перебування російського контингенту на території Запорізької АЕС та в сусідніх районах України настільки збільшує радіаційну загрозу для Європи, що навіть у пікові моменти протистояння в часи холодної війни такого не було.

Контекст

5 серпня загарбники з використанням ракетної та артилерійської зброї здійснили обстріл території об'єкта атомної енергетики, розташованого в тимчасово окупованому Енергодарі. Ушкодження отримали азотно-киснева станція та об'єднаний допоміжний корпус Запорізької АЕС.

Вашингтонський аналітичний центр Інститут вивчення війни (ISW) 3 серпня оцінив, що російські війська, ймовірно, використали електростанцію, щоб "зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні з метою знизити волю Заходу до забезпечення військової підтримки українського контрнаступу".

В ISW також заявили, що росія "ефективно використовує станцію як ядерний щит для запобігання українським ударам по російських силах і техніці".

Українські Національні Новини

Війна