zastupnyk-dyrektora-nabu-uhlava-zaiavyv-pro-slabkist-ta-kontrolovanist-detektyviv-nehatyvnyi-vplyv-vbachaie-i-v-diiakh-holovy-komitetu-vr

Заступник директора НАБУ Углава заявив про слабкість та контрольованість детективів - негативний вплив вбачає і в діях голови Комітету ВР

 • 102660 переглядiв

Гізо Углава звернувся до Ради громадського контролю НАБУ щодо захисту від зовнішнього впливу. Він звинувачує ЦПК та голову антикорупційного комітету ВР у спробах взяти НАБУ під 'ручне управління'.

Перший заступник директора НАБУ Гізо Углава заявив, що бюро опинилося під загрозою втрати незалежності, а детективи перебувають під політичним тиском, що суттєво знижує ефективність боротьби з корупцією, пише УНН.

Деталі

Углава звернувся до Ради громадського контролю НАБУ з проханням забезпечити контроль над розслідуваннями справи, де він є головним фігурантом та убезпечити антикорупціонерів від можливого зовнішнього впливу.

За його словами, "особи з власними нездоровими амбіціями" вирішили внести розбрат всередину колективу, зруйнувати НАБУ, а надалі за допомогою ручного керування під егідою "переатестації" "ремонтувати" його.

Углава вказує, що під "ручне управління" НАБУ хочуть взяти голова громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін та очільниця антикорупційного комітету ВР Анастасія Радіна.

Останнім часом ЦПК, в особі Віталія Шабуніна зокрема, завдяки політичному лобі, а саме голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики Анастасії Радіної, прагне стати монополістом громадської думку в частині боротьби з корупцією. Така монополізація призводить до викривлення реальної ситуації та збільшення нездорового впливу на антикорупційну інфраструктуру, яка неможлива без незалежного НАБУ. Від слабкого та контрольованого НАБУ зможуть отримати вигоду усі зацікавлені у цьому особи, зокрема й корумповані організовані групи

- йдеться у зверненні Углави до Ради громадського контролю НАБУ.

Перший заступник директора НАБУ зазначає, що детективи перебувають під величезним політичним тиском, що може вказувати на слабкість та контрольованість антикорупціонерів.

Варто зазначити, що Гізо Углава після того, як сам став фігурантом розслідування НАБУ, визнав наявність серйозних проблем під час слідства, яке проводять антикорупціонери, та зазначив, що у бюро зосереджені не на встановлені істини, а на досягненні "зовнішніх цілей".

На це вказували навіть міжнародні аудитори.

Додамо

У кінці травня НАБУ потрапило у скандал - стало відомо про ймовірне розголошення даних досудового розслідування представниками бюро. Через це директор НАБУ Семен Кривонос відсторонив свого першого заступника Гізо Углаву від виконання обов’язків на час досудового розслідування.

У зв’язку зі скандалом члени антикорупційного комітету ВР вирішили викликати директора НАБУ Семена Кривоноса на засідання. Однак, він відмовився прийти на засідання. Тому члени антикорупційного комітету провели виїзне засідання в НАБУ.

Попри скандали, бюджетні апетити антикорупційних органів ростуть щороку. За весь час існування на утримання НАБУ, САП та ВАКС витратили приблизно 12-13 мільярдів гривень. Оплачують це все платники податків, для яких підготували вже чергові підвищення зборів. Зокрема, Уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкти про підвищення податків та зміни до держбюджету на 2024 рік. Кабмін пропонує парламенту підвищити ставку військового збору до 5%, а за деякими операціями до 30%.

Водночас до ефективності антикорупційних органів досі залишаються великі питання. Іноземні експерти у звіті за результатами аудиту виявили низку проблем в діяльності НАБУ. Зокрема, аудитори дійшли висновку, що детективи потребують спілкування з психологами та омбудсменом, щоб повідомляти про проблеми на робочому місці.

У той час, коли українцям піднімають податки, НАБУ витрачає бюджетні кошти на ремонт туалетів, кондиціонерів та закупівлю легкових автомобілів спеціального призначення, оснащених функціями двозонного клімат-контролю, обігріву дзеркал та Apple Card.

Популярні

Новини по темі

Переваги та принцип роботи VMware Broadcom

 • 15629 переглядiв