yevro-zrivnyavsya-z-dolarom-u-nbu-poyasnili-naslidki-dlya-ukrayini

Євро зрівнявся з доларом: у НБУ пояснили наслідки для України

 • 157146 переглядiв

КИЇВ. 13 липня. УНН. Для України наслідком паритету євро та долара може стати збільшення обсягів імпорту з країн єврозони. Про це повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук в інтерв'ю ВВС News Україна, передає УНН.

Деталі

"На світових ринках євро дешевшає відносно долара США і наразі він вже досяг паритету. Основна причина - негативні очікування з приводу можливої рецесії в єврозоні та енергетична криза. Попри значні обсяги імпорту газу, його запасів недостатньо для економіки", - сказав Ніколайчук.

За його словами, до цього додаються більш стрімке підвищення ставок для стримування інфляції Федрезервом США, тоді як ЄЦБ тільки сигналізував про підвищення ставок у липні. "При цьому боргові проблеми південних країн Єврозони можуть гальмувати посилення монетарної політики ЄЦБ", - зазначив посадовець.

Цитата

"Повернемося до ситуації в Україні. Основні причини, які стримують зараз експорт, - втрата виробничих потужностей та ускладнене транспортування. Ураховуючи це, послаблення євро відносно долара США не матиме значного впливу на динаміку експорту з України. Ціна експорту зараз відіграє другорядну роль. Натомість послаблення євро здешевлює імпорт з країн єврозони та може призвести до зростання його обсягів», - розповів Ніколайчук.

Доповнення

13 липня євро впав до паритету долара вперше за два десятиліття.

Повідомлялося, що зниження на 12% є результатом численних факторів, від війни в Україні до енергетичної кризи та зростання ризику того, що росія припинить експорт газу і підштовхне єврозону до рецесії.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Ворожий удар по Часовому Яру: розібрали 100% завалів

     • 99584 переглядiв

    У Вінниці пролунали вибухи – міськрада

     • 1245958 переглядiв

    Ворожа ракета завдала руйнувань депо метро Харкова

     • 186337 переглядiв