yakist-povitria-v-kyievi-na-pivnochi-pokrashchuietsia-na-pivdni-poky-ne-normalizuvalasia

Якість повітря в Києві: на півночі покращується, на півдні поки не нормалізувалася

 • 16236 переглядiв

У північній частині Києва покращується стан якості повітря. У південній і південно-східній частинах столиці ситуація поки не нормалізувалась. Концентрація частинок пилу, який наразі є основним забруднювачем у місті, в п'ять разів перевищує норму. Про це сказав під час брифінг у п'ятницю директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний, пише УНН.

Деталі

"У місті Києві спостерігається погіршення якості повітря. Спочатку це погіршення було зафіксовано в північній частині, а потім поширилось фактично на все місто. Ідеться про підвищення концентрації зважених частинок пилу, що є продуктами горіння. Причиною погіршення якості атмосферного повітря є пожежі в екосистемах в Київській, Чернігівській та Сумській області. Переважно це пожежа на торф’яниках, але, на жаль, маємо пожежі і в лісах у тому числі. Також на стан нашого повітря впливає і метерологічна ситуація, яка склалась сьогодні в Києві: фактична відсутність вітру не дає можливість забруднюючим речовинам швидко розсіюватися", - сказав Возний.

При цьому, з його слів, радіаційний фон столиці - абсолютно в нормі.

"Уже зараз ми спостерігаємо зниження,.. починаючи з північної частини, у середньому десь на 20%. На жаль, ситуація в південній частині міста і південно-східній залишається поки що досить забрудненою. У середньому забруднення, про яке ми говоримо, у п'ять разів перевищує норму по гранично допустимим концентраціям, саме по частинкам пилу", - зазначив Возний.

Для зменшення негативного впливу на стан здоров’я, як вказали у КМДА, рекомендується:

  • обмежити перебування на відкритому повітрі;
  • віддавати перевагу закритим приміщенням з вентиляцією, що оснащена HEPA-фільтрами;
  • тримати вікна зачиненими;
  • за можливості увімкнути зволожувачі повітря та відмовитися від провітрювання;
  • утриматися від занять спортом на відкритому повітрі, а потренуватися вдома;
  • збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих;
  • за можливості, відмовитися від користування власним автотранспортом, натомість віддати перевагу громадському.

У чотирьох районах Київщини горять торф’яники, трав’яний настил та лісова підстилка: Кравченко про причини забрудення повітря 20.09.24, 13:40

Популярні

Новини по темі

ЄС надасть Україні кредит до 35 млрд євро в межах зобов'язань G7

 • 13948 переглядiв