vidnovlennia-okhmatdytu-pidriadnykom-obraly-malovidomu-firmu-iz-zavyshchenymy-tsinamy-yaka-vidbuduie-likarniu-za-307-mln-hryven

Відновлення “Охматдиту”: підрядником обрали маловідому фірму із завищеними цінами, яка відбудує лікарню за 307 млн гривень

 • 12152 переглядiв

ТОВ "Буд-технолоджі" перемогло в тендері на ремонт пошкодженого корпусу "Охматдиту" за 307 млн грн. Вибір викликав питання, оскільки були значно дешевші пропозиції від інших учасників.

ТОВ "Буд-технолоджі" було визначено переможцем тендеру від БО "Благодійний фонд "Охматдит" на ремонтні роботи корпусу лікарні, що постраждав від ракетного удару у липні. Ця компанія була однією із найдорожчими пропозиціями відбудови, передає УНН з посиланням на Наші гроші.

31 липня НДСТ "Охматдит" оголосив на своїй сторінці у Facebook, що ТОВ "Буд-технолоджі" стало переможцем тендеру на ремонтні роботи корпусу лікарні, який був пошкоджений під час ракетного обстрілу в липні. Серед 14 конкурентів, пропозиція "Буд-технолоджі" виявилася третьою за вартістю, становлячи 307 млн грн (без урахування ПДВ).

Більшість інших учасників запропонували виконати ремонт за значно менші суми — від 42 до 286 млн грн. Проте замовник не вів перемовини з іншими учасниками і не надав пояснень свого вибору.

Аналіз від "Наших грошей" виявив, що з десяти найдешевших пропозицій щонайменше сім мали детально заповнені комерційні пропозиції, включаючи вказівки цін за окремі види робіт.

"Охматдит" акцентував увагу, що "проведений конкурсний відбір не є тендером в розумінні Закону України "Про публічні закупівлі", а є приватним конкурсом, організованим з метою відкритого та добросовісного використання коштів. Проте "Охматдит" не надав жодних пояснень щодо свого ігнорування дешевших пропозицій. Керує Благодійним фондом "Охматдит-Здорове дитинство" Євген Вембер, а головним бухгалтером є Світлана Розборська.

Компанії-учасниці конкурсу, які були відібрані до фіналу:

"ДАК" (310 млн грн) із групи "Альтіс" Олександра Глімбовського;

"Буд-технолоджі" (307 млн грн) із групи Sensar запорізького забудовника Марка Марченка;

Робоча група замовника провела онлайн-зустрічі з декількома компаніями. "Мега профіт груп" була відхилена через невизначені підозри стосовно її податкових документів, а "ДАК" — через скандальну репутацію її керівника Глімбовського, який у липні був затриманий у справі НАБУ про корупцію свого зятя Романа Насірова, колишнього голови податкової служби у 2015-2016 роках.

Замовник залучив фірму "Столична правова фундація" для проведення "юридичного аналізу переможця щодо доброчесності" і в підсумку обрав "Буд-технолоджі" як підрядника. Втім, замовник ігнорував певні проблеми в пропозиції переможця, як-от те, що "Буд-технолоджі" вказала лише на оренду такої будівельної техніки: автокран "Камаз", MAN з маніпулятором та екскаватор JCB, жоден з яких не призначений для монтажу фасадів вище другого поверху. Також компанія не надала жодної інформації про обладнання для укладання плитки.

Основні витрати переможця тендеру були спрямовані на ремонт фасадних композитних панелей "Reynaers" (темні панелі на фото будівлі) та обробку внутрішніх стін за допомогою НР-панелей. Вартість кожної з цих позицій у компанії "Буд-технолоджі" перевищувала 100 мільйонів гривень. При цьому ціни на ці роботи виявилися вдвічі вищими, ніж у більш бюджетних учасників конкурсу, як показано у порівняльній таблиці.

Компанія "Ріола-модуль", яка раніше займалася будівництвом цього корпусу, у своїй тендерній пропозиції вартістю 179 млн грн зазначила, що вже провела безкоштовний ремонт так званих "чистих приміщень" (операційні блоки тощо) після ракетного удару. Було частково замінено конструкції стін і стель, відновлено пошкоджений лінолеум. Це може свідчити про те, що загальні обсяги ремонтних робіт, оплачених за рахунок благодійників, були перебільшені.

"ТОВ "Буд-технолоджі" зі статутним капіталом 5 тисяч гривень зареєстровано у Запоріжжі. У державних тендерах участі не брало. У якості досвіду виконання аналогічних робіт фірма завантажила договір підряду з ТОВ "Крам-інвест" на будівельні роботи щодо клініки в Запоріжжі по вул. Святого Миколая, 27. Із публічного повідомлення про будівництво запорізької клініки "UniClinic" відомо, що воно було реалізовано запорізькою компанією-забудовником Sensar Марка Марченка", - йдеться у розслідуванні видання.

Сьогодні власником і керівником компанії "Буд-Технолоджі" є Василь Кобизь, зареєстрований у селі Братське Запорізької області. За інформацією "NGL.media", раніше компанію очолювала Ольга Шаленна, мати Євгена Шаленного, який є давнім партнером Марка Марченка. "Запорізький центр розслідувань" називає Євгена Шаленного "менеджером Марченка".

"Марк Марченко і Євген Шаленний з 2015 року розвивали у Запоріжжі місцевий осередок партії "Самопоміч", яку очолював мер Львова Андрій Садовий. При цьому бізнес-партнером Марченка був брат заступника мера Запоріжжя. У 2017 році Марченка затримували за фіктивні акти виконаних робіт по будівництву в Запоріжжі та Мелітополі на суму 87 млн грн. "Самопоміч" публічно захищала бізнесмена, називаючи ту справу "тиском на політичну силу". У 2022 році виявилось, що "Буд-Технолоджі" і Sensar мають землю у зеленому передмісті Львова нібито для будівництва реабілітаційного центру для воїнів АТО. Однак виявилось, що 99% площі забудови мав зайняти торгово-розважальний центр", - йдеться у розслідуванні.

На останніх місцевих виборах перед вторгненням Євген Шаленний разом із директоркою Sensar Development Оленою Бартуль балотувалися від партії "Слуга народу".

Нагадаємо

8-го липня 2024 року внаслідок російського обстрілу дитячої лікарні "Охматдит" у Києві загинули 2 людини, 32 отримали поранення, з них 8 дітей госпіталізовано.

Повного руйнування зазнав корпус токсикології з відділенням хронічних та гострих інтоксикацій (де дітям проводять діаліз) НДСЛ Охматдит.

У старому хірургічному корпусі вибито майже всі вікна, зазнали значних пошкоджень два хірургічні та два соматичні відділення, відділення інтенсивної терапії та операційний блок.

У новому, зведеному лише нещодавно, корпусі пошкоджено 12 відділень.

З них 8 - хірургічних, 5 - онкологічних, дві реанімації, операційний блок, відділення радіології та променевої терапії.

Пошкоджена також єдина в країні онкогематологічна лабораторія.

Український уряд виділив 100 мільйонів гривень на першочергові відновлювальні роботи в дитячій лікарні "Охматдит"

А Українці за 22 години зібрали на відбудову "Охматдиту", який атакувала росія, 250 мільйонів гривень,

Популярні

Новини по темі