sud-dav-10-rokiv-vyaznitsi-ekssuddi-chausu

Суд дав 10 років в'язниці екссудді Чаусу

 • 976017 переглядiв

КИЇВ. 14 червня. УНН. Вищий антикорупційний суд визнав екссуддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса винним та призначив покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у судовій гілці влади строком на 3 роки з конфіскацією майна, передає УНН.

Цитата

«Суд ухвалив, Чауса визнати винним у скоєні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 ККУ, та призначити йому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі із позбавленням права обіймати посаду судді (…) на три роки, з конфіскацією усього належного йому на праві власності майна», - сказав суддя.

Доповнення

У серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти Чауса - слідство встановило, що суддя отримав хабар 150 тис. доларів готівкою, з яких 80 тис. сховав у дволітрову банку. Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли - через суддівський імунітет. Згодом Чаус перестав з’являтися на допити в НАБУ, його оголосили в розшук.

6 вересня того ж року Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Солом’янський райсуд Києва дозволив його затримати. Інтерпол оголосив Чауса в розшук в листопаді 2016 року, а через кілька місяців - 1 березня 2017 року - суддю затримали в Кишиневі.

3 квітня 2021 року зі слів адвоката стало відомо, що в Молдові в Кишиневі викрали Миколу Чауса. Президент Молдови Майя Санду доручила провести розслідування цієї справи. Голова МВС Молдови Павел Войку заявив, що Чауса викрали іноземці, які вже перетнули кордон з Україною.

8 травня 2021 року стало відомо, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактами викрадення екссудді Миколи Чауса і незаконного переправлення його через державний кордон.

17 травня 2021 року в Telegram-каналі з’явилося відеозвернення Чауса, про можливе викрадення якого повідомляли з початку квітня. Він заперечив, що його викрали в 2021 році.

30 липня 2021 року його виявили на Вінниччині. Спочатку його затримала СБУ, але згодом - у “Феофанії” - його затримало НАБУ. Після цього Чаусу обрали запобіжний захід - цілодобовий домашній арешт - у межах справи про отримання хабара в 150 тис. доларів. Чаус зберігав гроші в банках, захованих на городі.

До суду 15 листопада 2021 року було скеровано обвинувальний акт для розгляду по суті справи Чауса.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    Суд дав 10 років в'язниці екссудді Чаусу

     • 976017 переглядiв

    росіяни поранили ще трьох жителів на Донеччині

     • 584085 переглядiв

    Генштаб: кількість знищених окупантів перевищила 217 тисяч

     • 1127638 переглядiв