ukenru
ssha-zbilshuyut-finansuvannya-trokh-tekhnologichnikh-kompaniy-schob-dopomogti-rosiyanam-obiyti-tsenzuru-kremlya-reuters

США збільшили фінансування VPN-сервісів, щоб росіяни могли обійти цензуру в інтернеті – Reuters

 • 153665 переглядiв

КИЇВ. 16 червня. УНН. Уряд США з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну збільшив фінансування трьох технологічних компаній, щоб росіяни мали змогу обійти кремлівську цензуру та отримати доступ до західних ЗМІ. Про це Reuters розповіли п'ятеро осіб, знайомих із ситуацією, передає УНН.

Деталі

За словами співрозмовників агентства, США фінансує три компанії, які створюють віртуальні приватні мережі (VPN), – nthLink, Psiphon і Lantern. Ці компанії та дві посадові особи фінансованої урядом США некомерційної організації Open Technology Fund (OTF) стверджують, що після 24 лютого у росії зріс попит на програми VPN.

У період з 2015 по 2021 рік ці три компанії отримали щонайменше 4,8 мільйона доларів США, згідно з загальнодоступними фінансовими документами, пише Reuters. З лютого 2022-го загальний обсяг фінансування, виділеного компаніям, збільшився майже вдвічі, інформують джерела.

Фінансування надходить через агентство США з глобальних медіа (USAGM), яке наглядає за підтримуваними урядом США мовниками, зокрема "Голос Америки" та "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода".

Цитата

"У зв’язку з ескалацією кремля щодо свободи ЗМІ ми спостерігаємо надзвичайний сплеск попиту на ці інструменти серед росіян", - сказала речниця USAGM Лорі Мой.

За її словами минулого місяця програмами VPN, які підтримує уряд, скористалося понад 4 мільйони користувачів з росії.

Українські Національні Новини

Суспільство