sbu-vykryla-ahenta-fsb-v-lavakh-zsu-yakyi-koryhuvav-udary-rosiian-po-donechchyni

СБУ викрила агента фсб в лавах ЗСУ, який коригував удари росіян по Донеччині

 • 24170 переглядiв

Служба безпеки України викрила російського агента, контрактника однієї з бойових бригад на Донеччині, який через свого батька в росії передавав фсб рф координати вогневих позицій та військових укріплень, що дозволяло здійснювати цілеспрямовані авіаудари по українських військах.

Правоохоронці викрили ще одного російського агента в лавах Сил оборони, який коригував ракетно-дронові удари на Донеччині. Про це пише УНН з посиланням на Службу безпеки України.

Деталі 

Фігурантом виявився контрактник однієї з бойових бригад Сил оборони, що дислокується на території східного регіону.

Зловмисник передавав російській спецслужбі координати вогневих позицій та військових фортифікаційних споруд.

На Харківщині затримали брата з сестрою, які хотіли підірвати залізничні ешелони ЗСУ03.04.24, 10:21

Щоб замаскувати підривну діяльність, "кріт" працював на фсб через свого батька, який у серпні 2023 року виїхав до рф.

Під час обшуку за місцем перебування затриманого виявлено мобільний телефон, який він використовував для фіксації координат і наявного озброєння Сил оборони та відправки "звітів" до фсб.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми

- резюмували в СБУ. 

Окрім того, вирішується питання щодо повідомлення про заочну підозру батьку затриманого та притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Доповнення

Як з'ясували слідчі, передусім агресора цікавили геолокації найбільшого зосередження особового складу та розташування важкого озброєння ЗСУ, зокрема танків та ствольної артилерії.

Для того, аби не викликати підозри батько затриманого, як багатодітний чоловік, перетнув кордон у напрямку Євросоюзу, а звідти переправився до рф.

Диверсанти фсб намагались підірвати залізницю на Полтавщині - СБУ 26.03.24, 11:07

На території рф він встановив контакт з пропагандистом та колишнім співробітником фсб Сергієм Карнауховим. Саме йому батько фігуранта "зливав" розвіддані про Сили оборони, одержані від сина. Карнаухов передавав ці відомості своєму куратору з фсб.

Встановлено, що загарбники використовували розвідувальну інформацію для підготовки прицільних повітряних атак на пункти дислокації українських військ.

- наголосили в Службі безпеки України.

Нагадаємо

Також минулого місяця, Служба безпеки України повідомила, що затримала агента рф, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі

Популярні

Новини по темі

У Києві зафіксували рекордну швидкість вітру

 • 100887 переглядiв