rada-planuie-rozghliad-yevrointehratsiinoho-zakonoproiektu-pro-vynohrad-ta-produkty-vynohradarstva

Рада планує розгляд євроінтеграційного законопроєкту про виноград та продукти виноградарства

 • 32088 переглядiв

Верховна Рада планує розглянути законопроєкт №9139 про виноград та продукти виноградарства. Документ регулює виробництво та реалізацію винограду і вина, а також захист географічних зазначень.

Верховна Рада планує на одному з найближчих засідань розглянути у другому читанні євроінтеграційний законопроєкт про виноград та продукти виноградарства. Про це УНН повідомляє з посиланням на порядок денний засідання ВР.

Згідно з порівняльною таблицею законопроєкт №9139 регулює правові та організаційні відносини, пов’язані з веденням виноградарства, здійсненням виробництва та реалізацією винограду, вина та інших продуктів виноградарства, продуктів винних ароматизованих, визначає особливості підготовки до реєстрації, використання та захисту географічних зазначень щодо вин, продуктів винних ароматизованих, а також особливості контролю щодо таких географічних зазначень.

Прийняття законопроєкту сприятиме:

  • вирішенню проблеми з виробництвом та обігом вина із географічними зазначеннями аналогічно до сучасних правил в країнах ЄС та буде спрощено вихід виноробної продукції на міжнародні ринки;
  • підвищенню якості виноробної продукції, захисту вітчизняного виробника, усуненню чинників, що спотворюють конкуренцію та простежуваність виноградно-виноробної продукції від лози до пляшки, а також цифровізувати дану сферу.

Законопроєктом пропонується, що для вина із зареєстрованим географічним зазначенням (назвою місця походження) допускається фактична міцність за об’ємом не менше 4,5 % об., а для вина, виробленого виключно з винограду, зібраного в зонах виноградарства, встановлених спеціально уповноваженим органом, що відповідають зонам виноградарства A і B за класифікацією Європейського Союзу, — не менше 8,5 % об.

В Україні зареєстрували географічне зазначення "Херсонський кавун"01.08.24, 00:21

Загальна міцність за об’ємом вина із зареєстрованою назвою місця походження, виробленого без збагачення або із застосуванням часткового концентрування відповідно до цього Закону, може перевищувати 15 % об. у випадках, встановлених специфікацією. Загальна міцність за об’ємом вина, виробленого без збагачення на географічних виноробних територіях, визначених спеціально уповноваженим органом, не може перевищувати 20 % об.

Окрім того, ухвалення закону забезпечить, зокрема:

  • імплементацію міжнародних енологічних (виноробних) практик;
  • запровадження вимог для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічних до сучасних правил в країнах ЄС;
  • визначення механізму захисту на території України географічних зазначень;
  • створення єдиної державної інформаційної системи «Виноградарсько-виноробний реєстр», яка включатиме відомості про виробників винограду, виробників виноробної продукції, виноградні ділянки. 

Закарпатське вино отримало офіційне географічне зазначення31.05.24, 17:37

Популярні

Новини по темі

Невідкладне засідання ВР відбудеться 20 серпня - джерело

 • 103640 переглядiв