ukenru
pershiy-energoblok-aes-v-ukrayini-zapratsyuvav-lishe-na-palivi-z-ssha

Перший енергоблок АЕС в Україні запрацював на паливі лише з США

 • 18369 переглядiв

КИЇВ. 20 липня. УНН. Один із енергоблоків Южно-Української АЕС став першим в Україні, який працює виключно на паливі компанії Westinghouse з США. Про це УНН повідомляє з посиланням на прес-службу "Енергоатому".

"Третій "мільйонник" Южно-Української АЕС став першим енергоблоком в Україні, який працює виключно на паливі компанії Westinghouse", - повідомили в операторі АЕС України.

В активну зону енергоблока завантажено 163 паливні збірки Westinghouse модифікованої конструкції (ТВЗ-WR), додали у компанії.

"Зауважень у процесі завантаження не виявлено, 18 липня блок виведено на повну потужність", - додали в "Енергоатомі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Насалик заявив, що українські АЕС можуть обійтися без палива з РФ

Президент "Енергоатома" Юрій Недашковський зауважив, що Україна наразі - єдина країна, що використовує альтернативні постачання ядерного палива для спроектованих у колишньому Радянському Союзі реакторів типу ВВЕР-1000.

"Повна загрузка третього енергоблока паливом Westinghouse дозволить протягом року завершити процес його ліцензування і перейти з дослідно-промислової до промислової експлуатації", - додав він.

У Westinghouse при цьому повідомили, що на сьогодні компанія постачає паливо на 6 з 15 атомних енергоблоків українських АЕС, а починаючи з 2021 року кількість українських реакторів з паливом Westinghouse зросте до семи.

Нагадаємо, Westinghouse  постачатиме ядерне паливо Україні до 2026 року.

Українські Національні Новини

Економіка