ukenru
naybilshi-navchannya-nato-z-kintsya-kholodnoyi-viyni-u-tsifrakh

Найбільші навчання НАТО з кінця "холодної війни" у цифрах

 • 15375 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг проінформував щодо головних та найцікавіших подробиць проведення майбутніх Trident Juncture - найбільших навчань НАТО з кінця "холодної війни", які розпочались в четвер, 25 жовтня, передає УНН.

За інформацією, оприлюдненою Альянсом, у Trident Juncture братимуть участь близько 65 кораблів, 250 літаків, 10 000 автомобілів та 50 000 службовців з усіх країн Альянсу.

Участь у навчаннях беруть всі 29 країн-учасниць Альянсу, а також військові підрозділи зі Швеції та Фінляндії. До навчання долучилось декілька партнерів НАТО, зокрема і Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал США очікує "демаршів з боку РФ" в зв'язку з навчаннями НАТО Trident Juncture

Відомо, що українських офіцерів було залучено до роботи в секціях штабу багатонаціональної коаліції з вересня цього року. Вони успішно пройшли етапи теоретичної підготовки та оперативного злагодження і незабаром вирушать виконувати завдання за своїми напрямками в Неаполі, Рамштайні та Ставангері.

"Це - сильний прояв наших можливостей та нашої готовності працювати разом", - сказав Генеральний секретар, виступаючи у середу на брифінгу, присвяченому навчанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО в Європі готується захищати Атлантику від Москви

Столтенберг окреслив сценарій навчань, який має перевірити спроможність НАТО відновити суверенітет союзника після акта збройної агресії. У процесі також будуть проводитися випробування та сертифікація Сил реагування НАТО на 2019 рік.

"Trident Juncture надсилає чітке послання нашим країнам та будь-яким потенційним супротивникам: НАТО не прагне протистояти, але ми готові захищати всіх союзників від будь-якої загрози", - сказав Генсек.

Він підкреслив, що проведення Trident Juncture є величезним логістичним завданням. З серпня приблизно 180 рейсів, 60 суден з обладнанням та персоналом прибули в 27 різних місць на території Норвегії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Союзники НАТО об’єднались для протистояння російським субмаринам - ЗМІ

"Сьогодні всі наші сили та обладнання знаходяться на своєму місці - від найбільшого корабля до найменшого дрона", - сказав Столтенберг. Він додав, що пересування військ та обладнання в такому масштабі - це багатонаціональні зусилля.

Столтенберг також підкреслив, що важлива частина Trident Juncture буде проходити на морі, і адмірал Джеймс Фодго буде командувати цією вправою на борту флагманського корабля 6-го флоту США Mount Whitney.

"НАТО прагне забезпечити Атлантику, а Trident Juncture демонструє міцну силу трансатлантичних зв'язків", - сказав він. Тисячі солдатів з США та Канади візьмуть участь у навчанні, розгорнувши деякі зі своїх дієвих сил, включаючи американський авіаносець Harry S. Truman.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експертів з НАТО запросили на Закарпаття

Звертаючись до питання щодо транспарентності, Генеральний секретар зазначив, що всі члени Організації з безпеки і співробітництва в Європі були запрошені направити спостерігачів на навчання.

"Я вітаю, що Росія, а також Білорусь прийняли запрошення", - сказав він.

Столтенберг додав, що НАТО також інформував Росію про навчання під час Ради НАТО-Росія цього року.

Як повідомляв УНН, військові навчання НАТО Trident Juncture стартували сьогодні у Норвегії.

Українські Національні Новини

Політика