na-tli-sanktsii-ssha-kytai-vidmovyvsia-postachaty-obladnannia-rf-dlia-proiektu-arktyk-sph-2

На тлі санкцій США Китай відмовився постачати обладнання рф для проєкту "Арктик СПГ 2"

 • 13212 переглядiв

Через санкції США китайська компанія Wison New Energies припинила свою діяльність в Росії і відмовилася поставляти модулі для проекту "Арктик СПГ 2" компанії "Новатек", що змусило проект затримати експорт газу з першої виробничої лінії.

Через санкції США проти КНР, російська компанія "Новатек" не змогла отримати модулі для проєкту "Арктик СПГ 2", які для неї виробили на китайській верфі Wison New Energies. Про це пише видання gCaptain, передає УНН.

Деталі

У виданні додають, що обладнання навіть встигли відправити до росії, але за кілька днів до прибуття до Білокам'янки Мурманської області корабель розвернувся та пішов назад.

Причиною цього стало рішення китайської компанії Wison New Energies - одного з основних технологічних партнерів рф - припинити роботу в росії. На це керівництво підприємстві пішло після того, як низка китайських компаній, яких підозрюють у співпраці з рф,  потрапили під санкції США.

Зазначається, що  "Арктик ЗПГ 2" — другий великий проект НОВАТЕК з експорту ЗПГ після запущеного у 2017 році заводу "Ямал ЗПГ" потужністю 16,5 млн. тонн на рік.

Проєкт передбачає будівництво трьох технологічних ліній з виробництва зрідженого природного газу потужністю 6,6 млн. тонн на рік кожна. А втім, через санкції "Арктик СПГ 2" не зміг розпочати експорт газу з першої технологічної лінії, яку мали запустити ще на початку цього року.  

У США побоюються введення нових санкцій проти рф через вибори і кампанію Байдена08.07.24, 10:02

Доповнення

Керівник ЦПД РНБО Андрій Коваленко пояснив, що рішення китайської компанії про призупинення співпраці з рф і продаж заводу, що бере участь у російському проєкті, може свідчити про спробу захиститись від можливих санкцій.

Він також наголосив, що цього тижня відбулась зустріч президента рф володимира путіна та прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді. За результатами перемовин вони оголосили про посилення стратегічних напрямів російсько-індійського економічного співробітництва до 2030 року

Ще з радянських часів для Індії рф лишається джерелом зброї, енергетичних та космічних технологій. Індія є конкурентом Китаю. росія ж намагається зменшити тотальну залежність від Пекіна, але також робить це за рахунок продажу задешево нафтопродуктів Індії

- пояснив керівник ЦПД, 

Нагадаємо

На тлі західних санкцій, китайські банки все частіше вимагають від підприємців підтвердження того, що товари, придбані в "дружніх" країнах, таких як Сербія, Білорусь і Казахстан, не будуть відправлені у рф.

Китай посилює контроль за експортом товарів подвійного призначення до росії05.07.24, 16:59

Популярні

Новини по темі