ukenru
ksu-pochav-rozglyad-podannya-nardepiv-stosovno-vidpovidnosti-konstitutsiyi-norm-pro-spetskonfiskatsiyu

КСУ почав розгляд подання нардепів стосовно відповідності Конституції норм про спецконфіскацію

 • 14454 переглядiв

КИЇВ. 11 березня. УНН. Конституційний Суд України розпочав розгляд подання депутатів щодо конституційності статей Кримінального кодексу України про спецконфіскацію, повідомляє кореспондент УНН.

Деталі

Подання надійшло на розгляд КСУ від 47 нардепів. Слухання у справі в форматі письмового провадження розпочалися сьогодні.

Парламентарі просять суд розглянути на відповідність Конституції України положень статей 96-1 (Спеціальна конфіскація), 96-2 (Випадки застосування спеціальної конфіскації) Кримінального кодексу України.

Ініціатори конституційного подання вважають, що положення цих статей є неконституційними, оскільки спеціальна конфіскація дублює покарання у вигляді конфіскації майна і порушує принцип пропорційності.

Суддя-доповідач у справі Олег Первомайський повідомив, що на думку авторів звернення, застосування спецконфіскації до особи, яка не є суб’єктом злочину, є порушенням презумпції невинуватості та принципу індивідуальної відповідальності.

Також інститут спецконфіскації, як вважають автори подання, порушує самі підвалини права на недоторканність приватної власності, що закладений у Конституції України.

Головує у розгляді справи у КСУ заступник голови суду Сергій Головатий. Наразі суд перейшов до закритої частини слухань.

Додамо

Ініціаторами позову виступили нардепи від ОПЗЖ. Позов надійшов до КСУ 6 серпня 2020 року.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України розглянувши ще одне звернення нардепів від ОПЗЖ, визнав невідповідною Конституції України, статтю 366-1 КК, яка передбачає відповідальність за брехню в декларації. Доступ до реєстру е-декларацій був закритий. Наразі ситуація частково врегульована змінами до законодавства.

Українські Національні Новини

Політика