ukenru
hensek-oon-vidvidav-punkt-propusku-u-rafakh-ta-zaiavyv-shcho-bud-iakyi-napad-izrailiu-pryzvede-do-humanitarnoi-katastrofy-u-hazi

Генсек ООН відвідав пункт пропуску у Рафах та заявив, що будь-який напад Ізраїлю призведе до гуманітарної катастрофи у Газі

 • 73160 переглядiв

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що існує чіткий міжнародний консенсус щодо того, що будь-яка наземна атака на місто Рафах в Газі призведе до гуманітарної катастрофи, і закликав до гуманітарного припинення вогню і звільнення ізраїльських заручників, які утримуються в Газі.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив у суботу, що існує чіткий міжнародний консенсус щодо того, що будь-який наземний напад на місто Рафах на півдні Гази спричинить гуманітарну катастрофу, передає УНН.

 Дуже небезпечно роздавати гуманітарну допомогу в Газі. Крім того, закон і порядок були повністю порушені, а це означає, що ми були свідками кількох ситуацій, коли розповсюдження переростало в ситуацію насильства, а також ситуацій, коли людей піддавали бомбардуванням під час розповсюдження. Отже, виникає фундаментальне питання: неможливо ефективно розподілити допомогу в Газі без гуманітарного припинення вогню.

– пояснив свою точку хору Гутерріш.

Деталі

Генсек ООН також відзначив, що нині існує низка перешкод від влади Ізраїлю, що ускладнює доставку допомоги.

Проблема не в тому, скільки вантажівок в'їжджає, проблема в тому, як ми можемо розподілити навіть вантажівки, які в'їжджають у хаотичній ситуації, яка створилася в Газі"

– заявив Гутерріш.

Він також заявив, що існує чіткий консенсус щодо того, що будь-який напад на Рафах у Газі призведе до гуманітарної катастрофи, та закликав ввести гуманітарне припинення вогню, та звільнити ізраїльських заручників, утримуваних у Газі.

Консенсус, висловлений Сполученими Штатами, консенсус, висловлений Європейським Союзом, ООН, міжнародною спільнотою в цілому, що наземне втручання в Рафах з характеристиками, які ми всі знаємо, було б гуманітарною катастрофою. Тому я вважаю, що настав час переконатися, що те, про що ми говорили з самого початку, гуманітарне припинення вогню має місце. Водночас настав час звільнити заручників, водночас настав час створити надію для палестинського народу, що палестинська держава буде"

– заявив генсек ООН.

Із такими промовами він виступив під час пресконференції в єгипетському аеропорту Аль-Аріш поблизу прикордонного переходу Рафах з Газою.

Генсек ООН Антоніо Гутерріш перевірить ситуацію на кордоні з Газою, де застрягли 7000 вантажівок із гумдопомогою23.03.24, 15:58 • [views_0]

Антоніу Гутерреш під час відвідин пункту пропуску Рафах також заявив, що черга із вантажівок із гумдопомогою є "моральною образою".

Тут, з цього переходу, ми бачимо серцевий біль і безсердечність усього цього. Довга черга заблокованих вантажівок допомоги з одного боку воріт, довга тінь голодної смерті з іншого. Це більше, ніж трагічно. Це моральне образа.

 – сказав генсек ООН.

ООН продовжуватиме працювати з Єгиптом, щоб "впорядкувати" потік допомоги в Газу, сказав він у коментарях, зроблених перед воротами пропуску Рафах, точки входу для допомоги.

Додатково

Ізраїль у свою чергу стурбований тим, що палестинське войовниче угруповання  ХАМАС відверне допомогу. Тож вони залишили закритими всі свої наземні переходи в анклав, крім одного – Керем-Шалом поблизу Рафаха. Ізраїль також заперечує звинувачення Єгипту та гуманітарних агенцій ООН у тому, що вони затримувала доставку гуманітарної допомоги, заявляючи, що ООН не розподілила допомогу в Газі.

Нетаньягу назвав терміни завершення операції Ізраїлю в секторі Газа11.03.24, 00:28 • [views_0]

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ізраїль Кац розкритикував Гутерреша в публікації в соцмережі за те, що він звинуватив Ізраїль, "жодним чином не засуджуючи терористів ХАМАС-ІДІЛ, які розкрадають гуманітарну допомогу".

Нагадаємо

У Газі в суботу точилися бої навколо головної лікарні анклавів, де Ізраїль, за словами, вбив понад 170 озброєних людей під час широкомасштабного рейду, який, за словами Міністерства охорони здоров’я Палестини, також призвів до смерті п’яти пацієнтів.

Оскільки надії на перемир’я в Газі під час священного для мусульман місяця Рамадан розвіялися, а гуманітарна ситуація стала ще більш відчайдушною, Сполучені Штати та інші країни намагалися використати повітряні десанти та кораблі для доставки допомоги.

Будівництво морського порту Байдена в Газі може зайняти 60 днів – Пентагон10.03.24, 01:22 • [views_0]

Але гуманітарії кажуть, що лише близько однієї п’ятої необхідної кількості поставок надходить у Газу, і що єдиний спосіб задовольнити потреби – це швидко прискорити доставку автомобільним транспортом.

Цього тижня глобальний моніторинг харчових продуктів попередив, що голод на півночі Гази неминучий і може поширитися на інші частини території, якщо не буде погоджено припинення вогню.

Армія Ізраїлю заявила про понад 500 затриманих терористів у лікарні в Газі22.03.24, 06:02 • [views_0]