dmytro-kuleba-stav-pochesnym-hostem-shchorichnoi-narady-posliv-lytovskoi-respubliky

Дмитро Кулеба став почесним гостем щорічної наради послів Литовської Республіки

 • 50026 переглядiв

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив вдячність Литві за потужну підтримку, включаючи 1,2 млрд євро допомоги, гостинність для українських біженців та адвокацію членства України в ЄС і НАТО, під час свого онлайн-звернення до литовських послів.

Дмитро Кулеба став почесним гостем щорічної наради послів Литви та звернувся з подякою до дипломатів онлайн. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України, передає УНН.

Деталі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступив онлайн перед послами Литовської Республіки на щорічній нараді у Вільнюсі. Під час свого звернення Кулеба подякував своєму литовському колезі Габріеліусу Ландсбергісу за запрошення та висловив глибоку вдячність литовським дипломатам за їхню підтримку України.

Протягом багатьох років ви попереджали світ про загрозу, яку становить режим путіна. Ви казали неприємні, але правдиві речі європейським колегам, а вони здебільшого відповідали, що ви перебільшуєте. Але ви були праві. Ви одразу назвали війну війною, а росію - агресором. Ви наголосили, що на полі бою в Україні вирішується доля Європи і всього демократичного світу

- зазначив Дмитро Кулеба.

Міністр висловив вдячність Литві за лідерство у підтримці України, надавши допомогу в обсязі 1,2 мільярда євро, з яких більше половини виділено на оборонні потреби України. Кулеба також подякував литовцям за гостинний прихисток тисяч українських жінок і дітей та численні кампанії зі збору коштів.

Глава МЗС наголосив на важливості зміцнення співпраці у форматі "Скандинавські країни - країни Балтії - Україна" та розвитку Балто-Чорноморської осі співпраці, що є запорукою стабільності та розвитку регіону.

Дмитро Кулеба також згадав про недавні жорстокі російські обстріли, зокрема удар по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві, та висловив вдячність Литві за виділення 1 мільйона євро на її відновлення. Міністр закликав до спільних зусиль щодо перекриття постачання компонентів для російських ракет, які виробляються в країнах НАТО.

Він підкреслив необхідність підтримки використання Україною західної зброї проти законних військових цілей на території рф та важливість захисту українського неба з використанням спроможностей НАТО.

Кулеба подякував литовському дипломатичному корпусу за підтримку на шляху до членства України в ЄС і НАТО, за активну роботу над впровадженням Формули миру та сподівання на плідну співпрацю в підготовці до другого Саміту миру.

Окремо міністр подякував литовським послам за спільну роботу з українськими колегами в Африці, Азії та Південній Америці, підкреслюючи важливість розповсюдження історії російського колоніалізму та закликав посилити зусилля в цьому напрямку.

Кулеба про вступ до НАТО: "Не можемо чекати ще 75 років"13.07.24, 11:30

Популярні

Новини по темі

У Київській області активізували протиповітряну оборону

 • 37305 переглядiв