ukenru
borrel-rozpoviv-yak-ekonomika-rosii-postrazhdala-vid-zakhidnykh-sanktsii

Боррель розповів, як економіка росії постраждала від західних санкцій

 • 20933 переглядiв

Російська економіка суттєво страждає від західних санкцій через війну в Україні: падіння доходів, висока інфляція, відтік капіталу, промисловий спад і зростаюча залежність від Китаю.

 Російська влада регулярно заявляє, що економіка рф насправді не страждає від західних санкцій і що час буде на боці росії в її агресивній війні проти України. Однак санкції вже значно послабили російську економіку. Про це написав верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у своєму новому дописі в блозі, передає УНН

Через війну рф в Україні Європейський Союз наразі одностайно погодив 13 пакетів санкцій. Проте в останні місяці лунали заяви, що ці безпрецедентні санкції можуть не працювати. Особливо після оголошення російською владою про зростання ВВП на 3,6% у 2023 році.

Обережно з офіційними цифрами в путінській росії

Як зауважив Боррель,  в такій автократії, як росія, де немає свободи інформації, потрібно завжди бути дуже обережними з офіційними цифрами. Дані рф щодо стану економіки викликають такі ж підозри, як і результати голосування на останніх президентських виборах. 

Втім верховний представник вказав, що ефект від санкцій не може бути  миттєвим і що їхня мета полягала в тому, щоб послабити здатність росії підтримувати її військові зусилля в середньостроковій перспективі. І це, за словами Борреля, насправді те, що починає відбуватися.

Завдяки збільшенню росіянами витрат на оборону у 2024 році на 70% порівняно з попереднім роком близько 30% російського бюджету та 6% її ВВП тепер офіційно спрямовано на національну оборону з важливими додатковими ресурсами, призначеними як класифіковані витрати. Військові витрати та витрати на безпеку повернулися до рівня радянських часів, вказав Боррель. 

02.04.24, 04:42 • [views_0]

Російська економіка підживлюється за рахунок зростання витрат на оборону

Російська економіка підживлюється бурхливими витратами на оборону, включно з високими виплатами солдатам і сім'ям загиблих в Україні. Регіони з сильною військовою промисловістю або ті, що межують з Україною, демонструють вищі економічні показники завдяки діяльності, пов'язаній з війною.

 Перехід до військової економіки неминуче означає скорочення витрат на освіту, охорону здоров'я, соціальне забезпечення, дороги, цивільну інфраструктуру, енергетичні системи... Ця переорієнтація вже негативно позначилася на житті багатьох простих російських громадян, наголосив Боррель. 

Санкції вже б'ють по гаманцю росії

Доходи російської економіки від експорту викопного палива скоротилися вдвічі з весни 2022 року завдяки європейському ембарго на вугілля і нафту та ціновому обмеженню, встановленому "Великою сімкою" на експорт нафти. Будучи великим експортером викопного палива, росія традиційно мала величезний зовнішній профіцит. Однак за останні два роки цей профіцит скоротився майже до нуля.

У росії висока інфляція

У 2022 році російська економіка також зіткнулася з різким зростанням інфляції, багато в чому через західні санкції. У першій половині 2023 року інфляція значно знизилася, але із середини 2023 року знову почала зростати. Наразі річні темпи інфляції в росії перевищують 8 % порівняно з 2,6 % у Єврозоні.

З весни 2022 року курс рубля також неухильно падає. Девальвація призводить до подорожчання імпорту. Щоб зупинити падіння російської валюти і відновлення інфляції, Центральний банк рф був змушений різко підвищити короткострокові відсоткові ставки, які наразі становлять 16 % річних, що в 3,5 раза вище за відсоткову ставку Європейського центрального банку.

"В умовах дуже високих процентних ставок приватні інвестиції в росії сильно страждають, а сама російська держава не може дозволити собі брати кредити", - написав Боррель. 

01.04.24, 14:14 • [views_0]

 Він зауважив, що росія вже зіткнулася зі значним відтоком капіталу, і навіть ті країни, які рф називає "дружніми", не бажають ставити свої гроші на майбутнє росії. Послідовна відсутність інвестицій ще більше погіршить економічне майбутнє росії.

Робота з обмеження обходу санкцій

Боррель визнав, що санкції ЄС частково обходять, зокрема, шляхом експорту продукції в сусідні з росією країни, яка потім реекспортується в рф. 

ВІн повідомив, що ЄС та G7 постійно працюють над обмеженням такого обходу, прагнучи притягнути до відповідальності всіх учасників ланцюжка поставок, зокрема банки, які сприяють таким операціям. 

"Ці зусилля стають дедалі ефективнішими. Однак, навіть незважаючи на частковий обхід, росії стало набагато складніше отримувати товари, необхідні їй для ведення війни, особливо високотехнологічну продукцію", - наголосив Боррель. 

Він також додав, що зараз росії вдається отримувати лише малу частину того, що їй необхідно, і за набагато вищими цінами, ніж до лютого 2022 року.

30.03.24, 05:38 • [views_0]

Боррель зауважив, що залежність росії від таких країн, як Іран або Північна Корея, які постачають кремлю озброєння підтримки військових дій, показує також постійну промислову слабкість рф, посилену західними санкціями. 

Виробництво автомобілів у Росії впало вдвічі порівняно з довоєнним періодом. Космічна промисловість, яка колись була гордістю країни, перебуває в глибокому занепаді. Повітряний транспорт став досить небезпечним через відсутність технічного обслуговування, оновлення програмного забезпечення та запасних частин.

Велика криза на ринку праці в росії  

Відтік сотень тисяч кваліфікованих молодих людей після лютого 2022 року на додачу до сотень тисяч мобілізованих, загиблих або тих, хто отримав інвалідність на все життя через війну в росії, відкрив глибоку кризу ринку праці в країні. 

Через війну з Україною російська економіка як ніколи зосереджена на торгівлі товарами першої необхідності, часто за зниженими цінами, в обмін на середньо- і високотехнологічні товари. Китай використовує цю ситуацію слабкості, щоб купувати в росії дешеву нафту й експортувати більше товарів у рф, яка стає дедалі залежнішою від свого "великого сусіда". Наразі близько 50 % російського імпорту надходить з Китаю.

02.04.24, 09:07 • [views_0]