ukenru
11-bereznia-v-ukraini-pochynaietsia-masnytsia-vsesvitnii-den-santekhnika

11 березня: в Україні починається Масниця, Всесвітній день сантехніка

 • 30609 переглядiв

Сьогодні в Україні розпочинається Масляна - давнє слов'янське свято, що святкує прихід весни.

Сьогодні, 11 березня, в Україні починається тиждень Масниці, пише УНН.

Масниця поєднує у собі стародавні язичницькі традиції слов’ян та елементи християнської культури. 

Язичники відзначали Масницю на початку весни — приблизно в період весняного рівнодення. Саме тоді в наші широти нарешті приходило тепло, танули сніги, а природа набувала сили, необхідної для майбутнього врожаю. Сакральне наповнення цього свята включало три елементи: циклічне сприйняття часу, культ родючості землі, обов’язок продовження роду та пам’ять про предків.

Після запровадження у Київській Русі християнства Масниця практично втратила свій сакральний зміст. З прадавніх традицій залишилися здебільшого  веселі розваги, звичай пригощатися смачними стравами, напоями і взаємні гостини. 

Кожен з днів Масляниці мав своє призначення:

– в понеділок невістки відвідували своїх батьків. Також цього дня робили солом’яні опудала і починали готувати святкові страви;

– у вівторок відбувалися оглядини наречених, а молоді хлопці та дівчата знайомилися й запрошували один одного на гостини;

– у середу зяті приходили в гості до тещі на вареники та млинці;

– у четвер починалися масові гуляння, співи, танці, стрибки через багаття, змагання серед чоловіків на силу та вправність;

– у п’ятницю кожна теща мала відвідати дім зятя й скуштувати там різних смаколиків;

– у суботу заміжні жінки запрошували в гості  зовиць, тобто сестер чоловіка, та й взагалі всіх його родичок жіночої статі;

– останній день Масниці - неділя, зветься "прощеною", тож слід було від щирого серця просити пробачення та пробачати.  

Якщо зараз їстівним символом Масниці українці вважають млинці, то раніше це були вареники, начинені  домашнім сиром. До вареників господині обов’язково подавали масло та сметану. 

Зараз деякі дослідники стверджують, що млинці в Україні набули популярності набагато пізніше - вже за радянських часів, у другій половині XX століття.

Також сьогодні у багатьох країнах світу своє професійне свято відзначають сантехніки. Подія була започаткована у 2010 році Всесвітньою радою сантехніків.

Археологи стверджують, що перші унітази з’явилися ще в другому тисячолітті до нашої ери. Під час розкопок на території, що населяли стародавні шумери, було знайдено вишуканий дерев’яний стілець-унітаз з вирізьбленими візерунками.

Міста середньовічної Європи були сповнені неприємного запаху, а роль каналізації відігравали вулиці, оскільки екскременти в ті часи виливалися прямо з вікон. Сантехнічне обладнання почало з’являтися на початку ХІХ століття. 

Перший унітаз, який за своєю конструкцією нагадує сучасний, з’явився в Європі лише в на початку ХХ століття. Його автором та виробником став сантехнік Томас Креппер. Назва "унітаз" пішла від іспанської фірми Unitas, яка першою стала випускати це сантехнічне обладнання. 

Ще сьогодні можна долучитися до Всесвітнього дня мусульманської культури, миру, діалогу та кіно та Дня інструментів.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті преподобного Софронія, патріарха Єрусалимського, який жив у VІ-VІІ століттях.

Народився Софроній у Дамаску, з юних літ вирішив присвятити своє життя служінню Господу та став ченцем.

Софроній багато мандрував, був проповідником та богословом. Згодом став патріархом в Єрусалимі. Під час війни з арабами навіть керував обороною міста.

Іменини 11 березня святкують Сорфрон, Іван, Георгій, Юрій.